Početna / DRUŠTVO / Gradski štab za vanredne situacije o epidemiološkoj situaciji i merama za saniranje posledica poplava
hotel bell

Gradski štab za vanredne situacije o epidemiološkoj situaciji i merama za saniranje posledica poplava

Gradski štab za vanredne situacije razmatra je na danas održanoj sednici epidemiološku situaciju kao i preduzete mere i aktuivnosti na sanaciji štete nastale posle poplava i vremenskih nepogoda u januaru.

Članovi Štaba usvojili su i predlog Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite, kao i predlog Odluke o određivanju subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Leskovca za 2021. godinu.

Izveštaj o trenutnoj epidemiološkoj situaciji je podneo dr Ivan Sokolović, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac koji je kazao da je od 99 pristiglih rezultata za grad Leskovac pozitivno 7, a da se čeka 77 rezultata. Broj hospitalizovanih pacijenata je 56, iz Leskovca 35, primljeno je 7 pacijenata, otpušteno 4. U Klinički centar Niš upućena su 2 pacijenta. Preminuo je jedan pacijent (79 godina, okolina Leskovca). Na kiseoniku je 48 pacijenata, a na respiratoru su 6.

-Može se zaključiti da se epidemiološka situacija na teritoriji Jablaničkog okruga kao i grada Leskovca procenjuje kao nepovoljna zbog postojanja faktora koji mogu brzo dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije tako da predlog mera ostaje isti. Stanovništvo se mora pridržavati svih mera lične zaštite kao i držanja propisane distance. Strogo pridržavanje svih mera, preporuka i instrukcija datih od strane Republičkog kriznog štaba i resornih ministarstava u vreme trajanja epidemije zarazne bolesti Kovid 19 u radnim organizacijama (zaposleni u zdravstvenim ustanovama, predškolskim ustanovama, školama, fabrikama, ugostiteljskim objektima, trgovačkim objektima, javnim ustanovama, bankama, zaposleni u drugim uslužnim delatnostima). I stroga kontrola istih. Postići što veći obuhvat imunizacijom svih kategorija stanovništva prema Planu imunizacije IZJZ radi postizanja kolektivnog imuniteta – rekao je dr Ivan Sokolović.

O epidemiji je govorio i gradonačelnik Leskovca i komandant Štaba dr Goran Cvetanović:

-Građani Leskovca su do sada pokazali visok nivo odgovornosti, s obzirom na to da je odaziv za masovnu vakcinaciju odličan i da je do sada ukupno vakcinisano 11.164 lica, odnosno 8,31% a od jutros sa presekom u 12 časova 57 lica. Iako je više od pola miliona građana dobilo prvu dozu vakcine protiv virusa korona i polako se gradi kolektivni imunitet, nema opuštanja jer je zaštita vakcinom obezbeđena tek onda kada se primi i druga doza, jer tek 10-15 dana posle druge možemo da smatramo da je osoba obezbedila solidan imunitet. I kad je kompletno imunizacija završena, zavisno od vakcine, zaštita je od 60-96% od zarazne bolesti Kovid-19. Republički Krizni štab je prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, i zbog toga je procenjeno da sve mere treba da ostanu na snazi, da nema popuštanja. Stoga apelujemo na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mera koje su na snazi: da obavezno nose maske u zatvorenim prostorima i da izbegavaju masovna okupljanja, jer se baš sada kada se nazire kraj našoj borbi sa opakim virusom nikako ne treba opuštati – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

U nastavku je je razmotrena i situacija u područjima koja su prethodnih mesec dana bila pogođena poplavama.

-U ovom trenutku i dalje postoji problem sa snabdevanjem električnom energijom u Mesnoj zajednici Vučje, zaseok Zbežište gde je oštećena električna mreža. Sličan problem se javio i u planinskim mestima Novkov Rid i Crveni breg, ali su meštanima ovih mesta dostavljeni agregati uz pomoć kojih se delimično prevazilazi postojeći problem na čijem rešavanju se i dalje radi. Danas bi trebalo da se reši problem redovnog snabdevanja električnom energijom u Ravnom Delu. Takođe se početkom ove nedelje radilo na privremenom uređenju propusta na Šainovačkom i Rudarskom kanalu kod Velikog Trnjana, kao i čišćenju kanala u Gornjoj Jajini. U ovom trenutku, voda se je sa svih lokacija povukla, vodostaj je uredan. Nastavlja se sa praćenjem stanja i u skladu sa vremenskim prilikama saniraju se oštećenja. S obzirom na to da se stanovnici gore pomenutih planinskih mesta i dalje suočavaju sa posledicama poplava, ali i da nas već od sutra očekuje hladnije vreme i snežne padavine, vanredna situacija ostaje na snazi. U nadi da ćemo što pre uspeti da prevaziđemo izazove sa kojima se trenutno suočavamo ali i da će nas veće poplave u predstojećem periodu zaobići, postojeće mere i dalje ostaju na snazi. Svakako i dalje moramo biti na oprezu. Nakon praznika na osnovu saveta stručnih lica razmatraćemo ukidanje vanredne situacije u skladu sa situacijom na teritoriji grada Leskovca – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Pogledaj takodje

UKIDA SE NAPLATA ROMINGA SA GRČKOM: Ovog leta telefoniranje i poruke sa plaže po ceni lokalnog poziva i SMS-a

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Atini, uoči Ekonomskog foruma Delfi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *