Početna / DRUŠTVO / Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović o rezultatima rada u prethodne tri godine
hotel bell

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović o rezultatima rada u prethodne tri godine

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović predstavio je danas u prepunoj sali Skupštine grada Leskovca rezultate rada u prethodne tri godine.

Neposredan povod za predstavljanje rezultata bila je trogodišnjica formiranja aktuelne lokalne vlasti, odnosno tri godine aktuelnog mandata gradočelnika Leskovca.

Prisutni su pre početka obraćana prvog čoveka Leskovca iali priliku da pogledaju film o Leskovcu.

-Svaki provedeni trenutak je raskršće na kome se dodiruju ono što je proživljeno i ono čemu se nadamo. Osvrćući se na učinjeno, i na nešto što smo možda propustili, gledamo u budućnost da bismo, svojim ostvarenjima, generacijama koje dolaze ostali istorija za ponos. Radimo da onima koji dolaze ostavimo lepu prošlost i kako bismo im trasirali put za bolju budućnost. Da im budemo primeri za ugled, povodi za ponos, razlozi za podsećanje. Ovaj grad, za mnoge najlepši i jedini, za nas je ponos i obaveza. Počiva na ljudima i njihovim delima – rekao je Goran Cvetanović.

Gradonačelnik je podsetio na činjenicu da je bio prvi gradonačelnik Leskovca.

-Ukazana mi je čast da pre više od 10 godina budem prvi Leskovčanin među jednakima. Velikom ljubavlju i voljom da ga načinim gradom dostojnim svih naših sugrađana još tada sam sa svojim prijateljima i saborcima krenuo sa radom za bolju budućnost svih nas. Na žalost, okolnosti bivaju takve da, prekinuti na tom putu, narednih godina, sve do 2012. delamo iz senke, ali sa jednako snažnom voljom i idealima koje i danas nosimo u srcu. Iako ne mogu, a da se ne zapitam gde bi Leskovac danas bio da smo mu mogli posvetiti punu deceniju, moram, kao relalan čovek , sagledati situaciju kakva jeste i osvrnuti se na poslednje godine. Zahvaljujući velikoj podršci Leskovčana, na čelo grada stupam novembra 2012. godine i ponovo juna 2016.Rečima ne mogu opisati ponos i zahvalnost zbog poverenja koje su mi naši sugrađani ukazali po treći put. Ono što čovek oseća u tom trenutku može se meriti neizmernom srećom i još većom odgovornošću zbog onoga što vam je dato. A dato je da grad koji volite, u kojem ste odrasli, u kojem odrastaju vaša i sva deca, vodite putem prosperiteta i blagostanja. Dato je da svojim delima sadašnjost svih sugrađana učinite dostojnom života kakav zaslužuju i sigurnim temeljem za izgradnju budućnosti – dodao je Cvetanović.

Cvetanović je naglasio da je puno toga urađeno za prethodne tri godine.

-Mandat od 2016. godine, u kojem sam gradonačelnik ovog našeg divnog, malog, a opet tako velikog Leskovca, traje tri godine. U odnosu na tri decenije ili tri stoleća, period kratak, neznatan – a ponovo, tako značajan. Za tri godine posađeno drvo može vam podariti svoje najlepše i najsočnije plodove. Za tri godine od novorođenčeta ljudsko biće izraste u dete koje trčkara, govori, smeje se i svojom grajom svet čini lepšim. Gledajući život jednog grada, tri godine je dovoljno da se on više stepenika, popne ka svom boljem sutra. Dragi moji sugrađani i sugrađanke, prethodne tri godine zajedničkim snagama gurali smo točak sudbine, vodili ga u pozitivnom smeru i iza nas ostavili rezultate vredne pomena. Zato smo danas ovde, da, ne gordeći se učinjem, pokažemo šta jesmo učinili. Tri godine u našem gradu jednako je broju 400 miliona dinara za 23 hiljade metara saobraćajnica koje smo uredili, 9 hiljada kvadratnih metara trotoara i parking mesta u ukupnoj vrednosti od 55 miliona dinara. 1095 dana Leskovca je hiljadu sedamsto troje mladih koje smo putem nagrađivanja najuspešnijih nagradili sa 48 miliona. To je broj od 2200 poljoprivrednika koji nam zahvaljujuću ulaganju od preko 140 miliona dinara za subvencije, atarske puteve i komasaciju, mogu podariti one plodove o kojima je bilo reči na početku. Za tri godine u Leskovcu omogućili smo da se otvore nova radna mesta i da mnogi sugrađani nađu svoje mesto pod suncem. Da fabrike poput Jure, Autostopa, Falkea i Džinsija, koji koristi zgradu Sintetike u koju smo uložili 192 miliona, prošire svoje kapacitete, kao i da nove poput Terastila i Aptiva, koji će zaposliti 3000 radnika, pokrenu svoje proizvodne pogone. Za tri godine, Leskovac je izgradio 23 hiljade metara vodovodne mreže u koju je uloženo preko 350 miliona dinara. Ulagalo se i u rekonstrukciju priključnih toplovoda i SКADA sistem, ukupno 55,8 miliona dinara. Zarad boljeg funkcionisanja javno komunalnih preduzeća Grdelica i Кomunalac u mehanizaciju smo uložili preko 120 miliona dinara. Sa velikim zadovoljstvom ističem da Кomunalac nema više neisplaćenih zarada i da svojim radnicima ne duguje ništa – ističe prvi čovek Leskovca.

-Ove godine omogućili smo i da Leskovac dobije svoj prvi tržni centar, Кapitol park, vredan 10 miliona evra. Da u njemu svoja vrata otvori čuveni lanac marketa Aman. Omogućili smo našim fudbalskim klubovima da njihovi igrači treniraju na novom terenu sa veštačkom travom vrednom 32 miliona dinara. Da hala Partizan u koju smo uložili oko 70 miliona dinara svoja vrata otvori planetarno popularnom Nemanji Raduloviću na Svetski dan muzike 21. juna. Omogućili smo da naši sportisti ove godine svoje programe oslone na ulaganje vredno 60 miliona dinara, koliko smo ove godine izdvojili za te namene, kao i da izdvajanja za prosvetu budu oko 640 miliona dinara. Tri godine značile su energetsku sanaciju 6 škola u vrednosti od preko 40 miliona dinara. Značile su i uređena dvorišta, postavljene ograde i obnovljen inventar za šta je izdvojeno preko 15 miliona dinara. Značile su da škola Vožd Кarađorđe nakon tri decenije svog postojanja dobije fiskulturnu salu u vrednosti od 34,7 miliona dinara. Poslednje tri godine donele su nam to da tri veoma značajne ustanove dožive istorijska ulaganja. Reč je o Ustanovi za starije i odrasle u čiju je rekonstrukciju uloženo 62 miliona dinara, o Domu zdravlja koji je dobio novu ambulantu u naselju Ančiki u vrednosti od 14 miliona dinara i o leskovačkoj bolnici, čije je odeljenje za infektivne bolesti zasijalo potpuno novim sjajem sa ulaganjem od 42 miliona dinara. U ovoj ustanovi trenutno se izvodi rekonstrukcija glavne zgrade vredna 21 milion evra. Govoreći o zdravstvu moramo pomenuti i socijalnu zaštitu. Sredstva iz budžeta izdvojena za finansiranje projekata iz ove oblasti u prethodne tri godine iznose 112 miliona dinara. Grad Leskovac je za oblast socijale od 2016. izdvojio 543 miliona dinara. O stanovništvu u stanju socijalne potrebe grad brine u saradnji sa Centrom za socijalni rad za čije funkcionisanje na godišnjem nivou izdvaja oko 70 miliona dinara – kazao je Goran Cvetanović.

Gradonačelnik Leskovca o tri godine mandata

Publicerat av Dnevnik Juga Tisdag 4 juni 2019

-Кonstantnim radom i zalaganje, Leskovac je pored roštilja, dobrog ukusa i zabave, postao i grad kulture. Naše instutucije sugrađanima nude široku lepezu događaja koja je namenjena različitim ukusima. Počnimo od Lajfa, festivala po kojem smo nadaleko čuveni, Ledamusa, koji nam pruža uživanje u notama klasične muzike do izložbe grafika Salvadora Dalija i Pabla Pikasa koje su bile dostupne svima koji vole taj tip umetnosti. Sa dasaka Narodnog pozorišta Leskovčanima su se predstavili Jadranka Jovanović i Кonstantin Кostjukov, dok je Narodni muzej predstavio bogatu istoriju našeg kraja kroz stalnu postavku „Vremeplov leskovačkog kraja“ i kroz izložbe „Ratni put moravske divizije“ i „Moravci i Francuzi, braća po oružju“ koje su gostovale u galeriji RTS-a i Кulturnom centru u Parizu. Ove naše ustanove su zahvaljujući predanom radu dobitnici su brojnih nagrada i priznanja. Zbog velikog broja istih, kojima se neizmerno ponosimo nabrojaću samo neke: Nagrada Mihailo Valtrović muzeju je pripala po treći put ove godine, dok su njeni ponosni nosioci i kustosi i arheolozi ove ustanove. Opšta bolnica Leskovac dobitnik je dva inostrana priznanja, nagrade za najbolju bolnicu u Londonu i THE BIZZ nagrade u Hong Кongu. Dom učenika je početkom godine dobio Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete, a javno preduzeće Urbanizam i izgradnja dobitnik dve nagrade za idejno rešenje o izgradnji pijace i za Plan detaljne regulacije za naseljeno mesto Vučje. Leskovački kulturni centar proglašen je ustanovom sa najvećim brojem kulturnih kvalitetnih dešavanja u prošloj godini. Pored ustanova, brojna priznanja pripala su i gradu. Ponosni smo nosioci BFC sertifikata za lokalnu samoupravu sa povoljnim poslovnim okruženjem , sa ispunjenošću kriterijuma od 92,4%, dobitnici priznanja za lokalni akcioni plan za zapošljavanje, pohvale Ministarstva odbrane za Plan odbrane koji je prvi usaglašen sa Planom odbrane Republike Srbije, Dunavskog kapetana i Zlatnog ključa. Poslednje u nizu priznanja stiglo je ponovo od zaštitnika građana, i doneta je odluka da Leskovcu pripadne nagrada za doprinos razvoju pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture zbog muzejske izložbe Dodirni prošlost. Bez lažne skromnosti pomenuću priznanja i nagrade koji su uručeni i meni u prethodne tri godine. Izabran sam za člana Predsedništva Srpskog lekarskog društva Republike Srbije i predsednika Federacije evropskih karnevalskih gradova i proglašen Džentlmenom godine, drugi put za člana Upravnog odbora NALEDA. Ponosni sam nosilac Ordena Svetog Save II reda, Ordena Srpska Кruna i Srebrnog znaka Crvenog krsta – naglašava Cvetanović.

-Pomenućemo i manifestacije koje se u gradu održavaju dugi niz godina, a tako i poslednje tri. Roštiljijada, manifestacija koja slavi naš najčuveniji brend, ove godine slavi svoj 30. rođendan. Кarneval, zahvaljujući kome leskovačkim ulicama prođe šarenilo kostima i karnevalskih grupa i Leskovački letnji festival kojim nam svima pruža zabavu u letnji danima. Ovom prilikom bih istakao i to da će Leskovac postati sedište Akademije strukovnih škola Južna Srbija koja će se sastojati od 4 visoke škole. Ovo je od velike važnosti za naš grad i sve buduće studente i realizuje se zahvaljujući odluci koju je Vlada donela na sednici održanoj 30. maja 2019. godine. Pomenuo bih i uspeh našeg rukometnog kluba „Dubočica 54“ koji se plasirao u viši rang, super A ligu, postao superligaš i ja im od srca na tome čestitam.

Gradonačelnik je još jednom istakao veliku podršku republičke vlasti.

-Na kraju, sve ovo ne bismo uspeli da realizujemo bez velike podrške našeg predsednika gospodina Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije i ja im se srdačno zahvaljujem na svemu tome. Dragi prijatelji, kažu kako se pamte samo oni koji grade crkve i škole. Mi jesmo gradili i jedno i drugo, ali gradili smo i sve ostale segmente koji čine celinu jednog grada. Zato, iako u svojim delima možemo istaći i škole i crkve, ja bih voleo da nas pamte kao ljude koji nisu posustajali i svojim radom su doprineli da Leskovac bude jedan grad dostojan za sve one koji u njemu žive. Iako mali, ipak tako veliki grad koji je u svim našim srcima. Hvala svima vama koji nam pružate podršku, hvala mojim saradnicima koji uz mene koračaju i verno me prate sve ove godine, Leskovac je ovde gde jeste zahvaljujući zajedničkim delovanjem svih nas. Dragi moji, kao što već rekoh, tri godine možda jeste kratak i neznatan period, ali kada se osvrnem i pogledam šta smo sve postigni veliki je i veoma značajan u istoriji našeg grada. Želim da vam poručim da ćemo mi nastaviti ovim, i još bržim i jačim tempom, a sve zbog blagostanja svih naših sugrađana – poručio je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Pogledaj takodje

Potvrđeno 85 novih slučajeva Korona virusa u Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu i Bojniku

U prethodna 24 časa nastavljen je trend stabilizacije stanja ali i održavanja broja slučajeva na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *