Početna / DRUŠTVO / Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović o epidemiološkoj situaciji i proslavi Svetog Nikole
hotel bell

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović o epidemiološkoj situaciji i proslavi Svetog Nikole

Medicinski deo Gradskog štaba za vanredne situacije Leskovca na čelu sa gradonačelnikom dr Goranom Cvetanović uputio je sa današnje konferecije za medije apel građanima uoči Svetog Nikole.

Na konferencije za medije bili su i direktorica Zavoda z ajavno zdravlje Leskovac dr Aleksandra Nikolić, direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević, direktor Doma zdravlja dr Slaviša Božić i zamenik direktora Doma zdralja Leskovac dr Časlav Nedeljković. Upućen je zajednički apel građanima da Svetog Nikolu proslave u krugu najuže porodice.

Gradonačelnik Cvetanović je govorio o epidemiološkoj situaciji i najnovijim podacima o broju obolelih. Iz Zavoda za javno zdravlje su obrađeni podaci koji su pristigli i situacije se ne menja. Od ukupno 267 rezultata za grad Leskovac iz Instituta za javno zdravlje Niš je 76 rezultata pozitivno. Trenutno se čeka 147 rezultata za čitav Jablanički okrug. Što se hospitalizovanih pacijenata tiče, trenutno je u Opštoj bolnici smešteno 200 pacijenata (134 iz Leskovca), primljeno je 19 pacijenta a otpušteno 12. Jedan pacijent je upućen u Klinički centar Niš, i preminulo troje osoba (svi iz Leskovca – 85, 67 i 78 godina) na kiseoniku je 129, a na respiratoru šestoro hospitalizovanih.

-Imajući u vidu ove podatke, kao gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije imam dužnost da skrenem pažnju svim našim sugrađanima da se ponašaju odgovorno zarad dobrobiti i zdravlja svih nas. Ja ću ličnim primerom ukazati na važnost fizičke distance i ove godine neću ići ni na jednu slavu kod velikog broja prijatelja koje sam inače na Nikoljdan posećivao. Ovim ne umanjujemo vrednost pravoslavnih praznika niti prijateljstva i poštovanje porodica koje slave, upravo suprotno, pokazujemo da za njih brinemo i da im želimo dobro. A to je smisao krsne slave. O ovoj temi sam početkom nedelje razgovarao sa vladikom niškim Arsenijem i tada smo se dogovorili da ćemo, svako na svoj način, uticati na ljude da se ponašaju u skladu sa trenutnom situacijom. I krajem novembra, uoči Svetog Aranđela, smo uputili molbu građanima da ne okupljaju previše ljudi ovim povodom u kući i većina nas je poslušala. Povećani broj zaraženih ipak ukazuje na to da neki građani nisu poštovali mere – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Gradonačelnik je istakao da nadležni organi ne mogu ljudima da ulaze u kuće kako bi proverili broj prisutnih na slavi, i da u ovoj situaciji ključnu ulogu ima savest i svesnost situacije građana i sledstveno odgovorno ponašanje.

-Neugrožavanjem svog zdravlja i zdravlja naših sugrađana pomažemo i lekarima i medicinskom osoblju, ali i ljudima koji su u teškom stanju, na kiseoniku i respiratoru, jer zdravsteni radnici mogu na pravi način da im se posvete. Ako dođe do većeg zaražavanja dovodimo čitav zdravstveni sistem u opasnost ali i sebe svoje bližnje jer samo oni koji su bili zaraženi imaju pravu sliku o tome koliko je medicinska nega u ovom trenutku važna. A posebno oni sa težom kliničkom slikom – naglasio je Cvetanović.

Pogledaj takodje

UKIDA SE NAPLATA ROMINGA SA GRČKOM: Ovog leta telefoniranje i poruke sa plaže po ceni lokalnog poziva i SMS-a

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Atini, uoči Ekonomskog foruma Delfi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *