hotel bell

Grad Leskovac primer dobre prakse u pružanju podrške Romima

U Leskovcu je danas održana sednica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine kojem su prisustvovali predsednik i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predstavnici lokalne samouprave grada Leskovca, predstavnici prve romske hrišćanske crkve i mnogobrojni predstavnici Roma u Leskovcu.

U uvodnoj reči, gradonačelnik Goran Cvetanović je istakao da je uveren da će boravak predstavnika Nacionalnog saveta u Leskovcu iznedriti brojne benefite za stanovnike romske nacionalne manjine i naglasio da se oni na leskovačku lokalnu samoupravu mogu osloniti za svaku vrstu pomoći i podrške.

„Kao što je poznato, Leskovac posle četiri godine ima dva predstavnika u Savetu – gospodina Miroslava Alilovića i gospodina Božidara Jakupovića. Romi u našem gradu uzimaju učešće u mnogobrojnim aktivnostima, svesni da je edukacija i uključivanje u društveni život važan preduslov za potpunu inkuluziju. Aktivno učestvuju u projektima iz različitih oblasti koje Lokalna samouprava podržava kako bi ih ohrabrila da ostvare sva prava kao ravnopravni članovi našeg društva. Važno je napomenuti da je Leskovac grad sa najvećim brojem Roma u odnosu na broj stanovnika, što itekako povećava odgovornost kako Republike Srbije, tako i samog grada kada je u pitanju kvalitet života naših sunarodnika. Broj korisnika novčane socijalne pomoći, među kojima su i pripadnici romske nacionalne manjine, konstantno se smanjuje u poslednje 4 godine 2022. godine je smanjen za 11 % u odnosu na 2021. godinu. Tome je doprinelo zaposlenje Roma u kompanijama koje se otvaraju u našem gradu. Treba pomenuti i rad organizacija posvećenih unapređenju života Roma, naročito u sferi vođenja brige o zdravstvu, o značaju obrazovanja i edukacije, što pozitivno utiče na njihov status.“

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine pohvalio je brigu o Romima na lokalu i stakao da romskoj populaciji ne treba socijalna podrška, već ravnopravna mogućnost za rad.

“Oduševljen sam rezultatima koje Grad Leskovac ima kada je reč o integraciji Roma.Mi smo kao Romsk zajednica izuzetno ponosni kako na grad tako i na Romski kulturni centar u Leskovcu. Naš zadatak je da promovišemo Romsku kulturu jer je to najače sredstvo za borbu protiv predrasuda. Grad Leskovac može da bude jedan od primera dobre prakse kako se rešavaju problemi Roma. Kada je reč o socijlnim pravima, mi kao Romska zajednica želimo da radimo, ne želimo da budemo na socijali.Ovaj grad neguje različitosti što je za svaku pohvali – kazao je Nakić.

Miroslav Alilović, predstavnik Grada Leskovca u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, istakao je da se na sastanku predstavnika Nacionalnog saveta Roma sa predstavnicima leskovačke lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Cvetanovićem, razgovaralo o formiranju jednog skupštinskog radnog tela koje će se baviti prioritetnim problemima Roma u cilju njihovog rešavanja, i to kroz institucije sistema i poštovanje zakonskog okvira.

„Jedino na taj način možemo dostići svoj cilj – da budemo ravnopravni građani na nivou cele Republike Srbije. Druga vrlo bitna stvar je da smo dobili zeleno svetlo za formiranje Kancelarije za inkluziju Roma, na osnovu Strategije za socijalno uključivanje Roma, gde ćemo implementirati sve planove koje naša radna grupa uveliko priprema. Sve to je vrlo bitno za jačanje saradnje lokalne samouprave sa romskim zajednicama, sa predstavnicima verskih zajednica, sa istaknutim pojedincima romske nacionalne manjine. Da mi Romi ne budemo na teretu države, već da budemo produktivni deo ovog društva“, zaključio je Alilović.

Check Also

U petak i subotu polaganje probnog završnog ispita

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će učenici osmog razreda osnovne škole …

Оставите одговор