Početna / DRUŠTVO / Grad Leskovac formirao volonterski „Kol centar“ za pomoć pre svega starijima (FOTO/VIDEO)
hotel bell

Grad Leskovac formirao volonterski „Kol centar“ za pomoć pre svega starijima (FOTO/VIDEO)

Danas je u prostorijama Grada Leskovca počeo da radi volonterski „kol centar“ preko koga će stanovnici Leskovca moći da se obrate za pomoć.

Uz telefon 016/315.0333 dežuraće volonteri Kancelarije za mlade Grada Leskovca, Crvenog krsta i lokalne samouprave.

Ovaj „kol centar“ namenjen je za obezbeđivanje i pružanje pomoći i podrške pre svega najstarijim stanovnicima Leskovca, ali i svima onima kojima je potrebna pomoć, od nabavke lekova i dopremanja namirnica, do lekarske pomoći.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je danas održao konferenciju za medije povodom prvog zasedanja Stručno operativnog tima grada Leskovca formiranog juče na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. Tim je danas analizirao epidemiološku situaciju na teritoriji grada Leskovca, organizovan je rad i uspostavljena su pravila rada kol centra, organizacija pružanja pomoći građanima i bilo je reči o praćenju mera Vlade Republike Srbije.

Gradonačelnik Cvetanović je istakao sledeće:

-Epidemiološka situacija u našem gradu je i dalje nepromenjena i dalje nemamo zvanično obolele od virusa COVID-19, i iskreno se nadamo da će takva situacija u Leskovcu biti što duža. Primarno u ovakvim situacijama je organizovati zaštitu, informisanje i pomoć građanima. Sa tim ciljem, prateći odluke Gradskog štaba za vanredne situacije formirali smo kol centar, doneli pravila njegovog rada i mere povodom pomoći najstarijim i najugroženijim sugrađanima. Od danas u periodu od 08:00 do 20:00 svakog dana svi sugrađani će moći da pozovu broj telefona 016/315-0-333 i volonterima se obrate za pomoć. Ovom prilikom apelujem da ovaj broj koriste samo oni koji nemaju nikakvu vrstu pomoći od porodica, sugrađani kojima je stvarno potrebna podrška i pomoć. Dakle najstariji, hronični pacijenti i oni koji zbog epidemiološke situacije ne smeju napuštati svoje domove. Molim sve da ovaj broj ne zloupotrebljavaju, da ne koriste za razne nerealne zahteve. Takođe, za informacije od strane lekara možete kontaktirati Dom zdravlja na telefon 016/212-297 i Zavod za javno zdravlje na broj telefona 016/245-219 – rekao je gradonačelnik Leskovca.

Cvetanović je danas građane obavestio o načinu rada kol centra i načinu pomoći građanima rekavši da će volonteri vršiti uslugu nabavke i kupovine najneophodnijih potrepština, odnosno lekova, namirnica i organizovati pružanje lekarske pomoći. Podrška će funkcionisati tako što se građani obrate na broj telefona 016/315-0-333, objasne volonterima šta im je potrebno, oni to evidentiraju, pošalju ostale volontere na adresu koju su građani ostavili, preuzmu novac i spisak potrepština, izvrše nabavku i dostave na adresu. Volonterima na raspolaganju stoji 11 bicikala Kancelarije za mlade i po potrebi vozila Gradske uprave.

Govoreći o zaposlenima u Gradskoj upravi, gradonačelnik je kazao da su svi hronični bolesnici (dijabetes, bolesti srca i pluća, onkološki pacijenti) oslobođeni obaveze dolaska na posao, oni koji su neophodni, a ne spadaju u kategoriju najugroženijih, su ostali na radnom mestu, dok ostali rade od kuće. On je dodao da se ugovori osoba koje su angažovane zbog povećanog obima dok traje vanredno stanje neće produžavati jer sada situacija nije takva i ne zahteva dodatno angažovanje radnika i dodao:

-Kada govorimo o javnom prevozu, naglasiću da sam razgovarao sa prevoznicima i dogovoreno je da redovno dezinfikuju svoja prevozna sredstva.“ On je objasnio da je značajno smanjen broj putnika s obzirom na to da će u narednom periodu učenici, studenti i određen broj zaposlenih ostati kod kuće. On je govorio i o fabrikama koje su uvele mere predostrožnosti i pre stupanja vanrednog stanja na snagu, te da se u njima insistira na najstrožem pridržavanju propisanih pravila ponašanja. Radnici su maksimalno zaštićeni, telesna temperatura se meri više puta dnevno i za sada ne postoji nijedna osoba koja je ugrožena – istakao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Direktor Doma zdravlja Leskovac Slaviša Božić je naglasio da je medicinsko osoblje spremno za sve što predstoji, te da će planirani sistematski pregledi dece biti realizovani, ali da se neće upućivati zvanični pozivi roditeljima, kao i da je moguće dovesti dete u Dečji dispanzer kako bi se ono vakcinisalo.

Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac, je obavestio javnost da na teritoriji grada Leskovca zvanično još uvek nema zaraženih virusom kovid-19, ali da se čekaju rezultati analiza za troje pacijenata koji se nalaze u izolaciji na infektivnom odeljenju. On je dodao da su sve operacije, takozvani hladni slučajevi, otkazani kako se ne bi ugrožavalo zdravlje i životi pacijenata, ali da to ne važi za hitne slučajeve i onkološke pacijente koji će nastaviti da primaju svoje terapije.

Aleksandra Nikolić, direktorka Zavoda za javno zdravlje je objasnila da će svakoj osobi koja pređe srpsku granicu i uđe u našu zemlju od strane granične sanitarne inspekcije biti naloženo da se jave Zavodu za javno zdravlje ili telefonskim putem ili lično, da je za prijem takvih pacijenata određena posebna prostorija koja nije u sklopu ZZJZ gde će im biti data detaljna uputstva o tome kako treba da se ponašaju. Ona je naglasila da su svi epidemiolozi temeljno pripremljeni i mogu da odgovore izazovima pred koje nas trenutna situacija stavlja jer više nego dobro obavljaju svoj posao. Na osnovu datih uputstava Ministarstva zdravlja, do sada su uzeti uzorci četiri osobe koje su imale neke od simptoma kovida-19.

-Ponavljam da je važno da budemo jedinstveni, tvrdim da niko neće biti zapostavljen i zaboravljen, doći ćemo do svih koji ne smeju i ne mogu napuštati svoje domove. Još jednom vas molim da svi budemo odgovorni prema sebi, prema svojoj deci i roditeljima, prema svima. Budimo jedni drugima podrška, tako što ćemo se pridržavati mera, kako bismo pobedili ovu situaciju i iz nje izašli sa što manje posledica – naglasio je na kraju konferencije za medije gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Otvorena je mogućnost da se i građani, pre svega mladi, prijave za volontrianje u Kol centru, pre svega zbog očekivanja da će borba protiv Korona virusa trajat nedeljama i mesecima.

Za volontere su obezbeđene i bicikle za odlazak do ugroženih sugrađana, a u slučaju potrebe na raspolaganju Kol centru će biti i sva vozila Gradske uprave Grada Leskovca.

Pogledaj takodje

PUTUJETE? ŽELITE DA PROVERITE EFIKASNOST VAKCINE ILI IMUNITET POSLE KORONE? – Testiranje na prisustvo antitela IgG i IgM od ponedeljka u Zavodu za javno zdravlje Leskovac

Od ponedeljka počinje testiranje na prisisustva antitela na lični zahtev u Zavod za javno zdravlje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *