Home / DRUŠTVO / Grad Leskovac dostavio Ministarstvu za zaštitu životne sredine podatke o 60 divljih deponija sa oko 1.330 tona otpada
hotel bell

Grad Leskovac dostavio Ministarstvu za zaštitu životne sredine podatke o 60 divljih deponija sa oko 1.330 tona otpada

Lokalne samouprave u Srbiji imale su do juče rok da izveste resorno ministarstvo o broju divljih deponija na svojoj teritoriji i sredstvima neophodnim za njihovo uklanjanje , odnosno sanaciju, kako bi se ovaj problem rešio zajedničkim snagama.

Grad Leskovac je oberučke prihvatio poziv.

 Uzimajući u obzir činjenicu da akcije čišćenja divljih deponija grad Leskovac organizuje gotovo svakog vikenda unazad nekoliko godina, Odeljenje za zaštitu životne sredine, u svom izveštaju navelo je 60 lokacija, na kojima je, prema procenama, deponovano oko 1.330 tona različitog otpada.

–    Za angažovanje mašina i ljudstva  JKP ‘’Komunalac’’ i PWW’’-a, na njihovom uklanjanju, biće potrebno nešto manje od 10,5 miliona dinara, pa smo tolika sredstva i tražili od Ministarstva. Još uvek nismo upoznati sa načinom na koji će podrška države biti relizovana, ali se radujemo zajedničkom delovanju u rešavanju ovog ozbiljnog problema, ističe šef Odeljenja, Sladjan Djikić.

Kako je, nakon objavljivanja poziva lokalnim samoupravama, objasnila ministarka Irena Vujović, gotovo da nema grada ili opštine koji ne ‘’kuburi’’ sa divljim deponijama, a tamo gde su one opstajale zbog nedostatka sredstava u lokalnim budžetima, uključuje se resorno Ministarstvo.

–  Radićemo intenzivno na rešavanju problema divljih deponija, koje zagadjuju zemljište, vodotokove i vazduh i dovode do degradacije životne sredine, ali ćemo od lokalnih samouprava zahtevati da pojačaju inspekcijski nadzor nad nesavesnim odlaganjem smeća, rekla je ona.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine, objavilo je 5. februara poziv jedinicama lokalne samouprave da dostave podatke o divljim deponijama na svojoj teritoriji, navedu okvirnu količinu otpada i procenu troškova za njihove uklanjanje i sanaciju.

Suzana Stojiljković

Check Also

Raspisan javni poziv za interno raseljena lica

Grad Leskovac – Savet za migracije – Komisija za izbor korisnika za poboljšanje uslova stanovanja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *