Home / DOGAĐAJI / Gori, gori Badnjače, stari srpski rođače!!!
hotel bell

Gori, gori Badnjače, stari srpski rođače!!!

U porti Saborne crkve, nakon kolektivne molitve, osvećen je i zapaljen Badnjak, a potom vernicima podeljena česnica, dar Pekare “Badem“

Neka je srećan i Bogom blagosloven dan, koji nas je okupio da vaznesemo molitve svoje pred lice Božije, moleći se Gospodu, novorođenom mladencu Hristu, da nam daruje nasleđe Nebeskog carstva, reči su, kojima je, nakon Svete liturgije, kolektivnu molitvu započeo starešina Crkve Sveta Trojica, otac Mile Jovanović.

– Neka je srećan dan svakom od vas ponaosob i vašim porodicama, koje danas posebno pominjem zato što svaki praznik doživljavamo na određen način, ali rođenje Hristovo, svi mi doživljavamo kao porodični: kada se okupljamo, prevaljujemo duge pute da zagrlimo svoje stare roditelje, braću i sestre, decu i prijatelje, ostavljajući sve drugo sa strane. Danas se poistovećujemo sa još jednom porodicom- Hristovom, najvećom na svetu. Nema veće radosti za kuću od one kada se u njoj začuje plač novorođenčeta, pa je zato Roždestvo Božje, najveći i najradosniji praznik.

U današnje vreme, vreme muke, stradanja i bolesti, ne smemo da dozvolimo da trenuci radosti traju samo jedan dan i prođu neprimećeno, već radost i dobrota treba da nas obasjavaju u svakom danu našega života, poručio je otac Mile.

Nakon molitve i osvećenja Badnjaka, on je na radost stotine vernika zapaljen, a njegovo dogorevanje pratila je pesma Dečjeg crkvenog hora “Branko“ – Gori, gori Badnjače, stari srpski rođače- koliko varnica, toliko zdravlja, varnica, toliko srećica……

I dok su stariji ostali u porti, najmlađi Leskovčani ušli su u Hram da bi dobili česnicu. Ove godine, a ukupno peti put, ona je dar Pekare “Badem“:

– Česnica se sastoji od 2.100 kajzerica, prečnika je 3,5 metra i teška 189 kilograma. Naših pet majstora se potrudilo da izgleda ovako lepo i bude ukusna. Priprema je trajala oko sat i po, a pečenje još nekoliko sati. U česnici je 10 srebrnjaka i jedan zlatnik, koji će, nadam se, pre svega, najmlađim sugrađanima, ulepšati ovo Badnje veče i sutrašnji veliki praznik. Izrada praznične čestice, koja u napoj porodici već predstavlja tradiciju, čini nam ogromnu radost i zadovoljstvo, a nama je praznik počeo pre nekoliko dana kada smo postali bogatiji za još jednog člana, novorođenu bebu Vuka, kaže Marko Savić.

Iako su prognostičari već za danas najavili osetno zahlađenje, uprkos jakom vetru, u Sabornoj crkvi, večeras je bilo toplo i prijatno, kao što je na Badnje veče u svakom pravoslavnom domu u Srbiji.

Check Also

Mateja Trajković učenik škole „Rade Metalac“ uz pomoć novog alata, vršiće popravke i održavanje električnih uređaja, u domovima u Bojniku i Leskovcu

Sandra Gerginov, Mateja Trajković i Teodora Šuleić, učenici srednjih stručnih škola iz Vranja, Leskovca i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.