Početna / DRUŠTVO / Filmski festival LIFFE: Filmovi koje ne smete propustiti
hotel bell

Filmski festival LIFFE: Filmovi koje ne smete propustiti

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE održaće se od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn.

Na taj način će i publika van Leskovca moći da uživa u najboljim
filmskim ostvarenjima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi. U okviru ovog programa će takođe biti prikazani i naslovi iz kategorije nezavisnog filma. Preporučujemo vam filmove koje ne smete propustiti u okviru ovogodišnjeg izdanja.

Specijalna projekcija

Petak, 25. septembar u 19.00, Narodno pozorište Leskovac
Ime naroda Darko Bajić / Srbija
Uloge: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović,
Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić, Arpad Mesaroš, Atila Girić, Aleksandar Matić, Ivan Bekjarev, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Isidora Janković…

Film proslavljenog reditelja Darka Bajića koji otvara ovogodišnje izdanje festivala donosi nam istorijsku sagu o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu i najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada. Ovo ostvarenje koje će premijerno biti prikazano na Paliću priča je o jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka, čiji lik tumači glumac Ljubomir Bandović. Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić, istinske heroine u istoriji srpskog naroda i jedne od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena u 19.veku.

Nezavisni film

Utorak, 29. septembar u 23.00, onlajn platforma Moj OFF

Revolt
Aleksandar Rajković / Srbija
Uloge: Milan Vučković, Ivan Zekić, Bojan Krivokapić, Pavle Jerinić, Miloš Pjevač, Dara Džokić, Nađa
Maršičević, Nina Grahovac, Svetozar Cvetković, Milan Caci Mihajlović, Dušan Janićijević, Bane Tomašević,
Ana Sofrenović, Nenad Ćirić i drugi
Priča prati grupu beogradskih gubitnika, mladića bez perspektive, koji nezadovoljni svojim životima odlučuju da podignu revoluciju. U ovoj drami sa elementima komedije, mladi se pozivaju na pobunu, buđenje i promenu svojih života. Do sukoba са policijom dolazi na platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon čega upadaju u Skupštinu Srbije za vreme zasedanja. Kako strani mediji prenose ove događaje,tako se prenosi i ideja revolta među mladima širom sveta.

Takmičarski program

Petak, 25. septembar u 21.00, Bioskop LKC-a
Vrba
Milčo Mančevski / Severna Makedonija, Mađarska, Belgija, Albanija
Uloge: Sara Klimoska, Natalija Teodosieva, Kamka Tocinovski, Nenad Nacev, Nikola Risteski, Petar Caranović, Ratka Radmanović
Tri Makedonke moraju da se bore sa kontrolom nad svojim telom, tradicijom, odanošću, trudnoćom i usvajanjem. One nisu nameravale da promene svet ili društvo, ali njihova borba da postanu majke čini ih
malo verovatnim heroinama. Tri gorke priče, jedna srednjovekovna i dve savremene, ogledalo i suprotnost jedna drugoj, istražuju teme ljubavi, poverenja i majčinstva.

Pogledaj takodje

Vikend akcija čišćenja i uređenja ove nedelje u Karađorđevcu

Foto: gradleskovac.org U selu Karađorđevac, danas je sprovedena akcija čišćenja i uređenja, koja je obuhvatala …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *