Dragan Veličković iz Velike Sejanice dobitnik nagrade za najbolju knjigu poezije u 2023. godini Udruženja književnika Republike Srpske

Dragan Veličković, pesnik, dobitnik je nagrade za najbolju objavljenu knjigu poezije u 2023. godini pod nazivom „Vladimir Nastić“.

Dragan Veličković rođen je 1963. godine u Velikoj Sejanici, pisanjem se bavi od rane mladosti, a pesme objavljuje u brojnim časopisima i internet portalima.

Žiri Udruženja književnika Republike Srpske, koji je radio u sastavu Aćim Todorović – predsednik, Milutin Savčić i Nedeljko Žugić članovi, doneo je odluku da knjigu pesama Kumova slama, (2023. u izdanju ASoglas – Zvornik) nagradi poveljom „Vladimir Nastić“ i proglasi je za najbolju knjigu poezije objavljenu tokom prošle godine.

U obrazloženju dodele nagrade, koje potpisuje predsednik žirija književnik Aćim Todorović, rečeno je:

„Na ovaj konkurs je pristiglo 20 knjiga koje su pretendovale za nagradu „Vladimir Nastić“ Udruženja književnika Republike Srpske – podružnica Istočno Sarajevo. Poslije razmatranja, iščitavanja i procjene, žiri je jednoglasno donio Odluku da se nagradi knjiga „Kumova slama“ Dragana Veličkovića.

Prava je sreća što u ovom svijetu postoje pjesnici poput Veličkovića koji su čuvari jezičkog identiteta, graditelji u uzdizanju, orječenju i čuvanju starog govora srpskog naroda. Ovakva simbioza potvrđuje postanje Boga u ljudskom biću koji upućuje samo one sa posebnim darom da nikada ne zaborave korijen svoga identiteta i da budu čuvarkuće koje će štititi od najezde pomodarstva i erozije književnosti.

Veličković ređa poetske slike tako uvjerljivo da one promiču kao na filmskom platnu i svaka bi se mogla uzeti kao kompozicija koja ima svoju estetsko fabularnu, poruku i pouku, a to jeste najvažnije kod jednog pjesnika da zna šta mu je činiti i na pravičan način dati upute čitaocu.

…„Malo je pjesnika koji svoju poeziju grade na iskrenom biću jezika ne poturajući lažni sjaj koji počiva na saznajnom, a ne doživljenom!“…

(Ljiljana Pavlović Ćirić recenzent)

„Veličković je pjesnik vezanog stiha sa milozvučnim karakteristikama koje na kraju ukrašavaju rime, pa time njeguje i čuva jedinstven način pjevanja kod Srba, kao što su to činili veliki srpski pjesnici : Dučić, Šantić, Rakić, Dis i drugi, ali i neki današnji savremenici. Znači, on je ostao vjeran dobroj poeziji zato i jeste najbolji…!

Nagrada je uručena na Vidovdan 28. juna, Ljeta Gospodnjeg u Sokocu, na 31. Vidovdanskim književnim susretima 2024. godine“.

Ovom nagradom, Dragan Veličković još jednom potvrđuje izuzetan talenat i kvalitet poezije kojim se u poslednje vreme zavredeo pažnju čitalaca u zemlji i inostranstvu, zahvaljujući čemu njegove pesme sve češće bivaju objavljivane u mnogim specijalizovanim časopisima za poeziju.“

Check Also

REPUBLIČKI TRANSFER: Iz budžeta Srbije uplaćeno 300 miliona iz prethodnih meseci, na računu gradskog budžeta 423 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović saopštio je danas na konferenciji za medije u Donjoj Jajini …