Home / DRUŠTVO / Deca u karantinu: Dodatna briga za roditelje!
hotel bell

Deca u karantinu: Dodatna briga za roditelje!

Foto: arhiva

Odluka o slanju dece iz vrtića u karantin kod velikog broja roditelja izazvala je nedoumicu o načunu na koji se izolacija sprovodi.

Stručno mišljenje Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“ potražila je od epidemiologa ZZJZ Leskovac a mi vam prenosiomo šta znači odlazak deteta u karantin, ko sa njim mora i može da bude, kakva je procedura posle kanatina …

„Roditelj ne ide u kućni karnatin već samo dete, a roditelj je garant detetu. Ako roditelji odluče da neko od njih ostane kod kuće sa detetom, a u radnom je odnosu na osnovu toga što je garant kućnog karantina svoga deteta i zbog toga što je u rešenju Sanitarne inspekcije navedeno i ime tog roditelja sa JMBG uz ime deteta koje je u kućnom karantinu, taj roditelj svoje odsustvo može da opravda tim rešenjem. Kada drugi roditelj dođe sa posla on preuzima čuvanje deteta dok ovaj drugi može da ode do prodavnice, napolje, na posao… I drugi članovi porodice (brat, sestra, baba, deda) ne idu u karantin. Ako u kući roditelji imaju nekoga ko će da čuva dete, oni mogu na posao. Savetuje se izbegavanje da dete čuva neko ko ne živi u istoj kući, a ni slanje deteta kod nekog drugog na čuvanje kada je dete u kućnom karantinu. Dete može da izađe iz kuće ako mu je potrebna zdravstvena zaštita. Ako dete prekrši određenu meru kućnog karantina, krivicu snosi roditelj koji je garant pomenute mere – navodi se u mejlu ZZJZ Leskovac.

Nakon isteka trajanja karantina u kućnim uslovima, zdrava deca se vraćaju u vrtić, a osoblje vrtića uzima podatke od roditelja o zdravstvenom stanju deteta.

Check Also

Izašao novi dvobroj časopisa Naše stvaranje za 2021. godinu

U izdanju Leskovačkog kulturnog centra izašao je novi dvobroj časopisa Naše stvaranje za 2021. godinu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *