Home / DOGAĐAJI / Dani vodenice- tradicija živi
hotel bell

Dani vodenice- tradicija živi

Manifestacija je, po deveti put, održana u jednoj od pet aktivnih vodenica na Vučjanki, ispred koje se izvijao dim iz kazana za kačamak i širio miris tek ispečene proje

“Dani vodenice“ čuvaju tradiciju u oblasti kulture, gastronomije i arhitekture, pa nije ni čudo da iz godine u godinu okupljaju sve više ljudi, sa zadovoljstvom je konstatovao direktor Doma kulture Vučje, Bratislav Stanisavljević:

– Vučjanka, kao biser Vučja i Kukavice, svojom snagom pokreće kamen koji melje žito i tako dobijamo brašno za proju i kačamak. Proizvod nastao na potpuno prirodan način. Nalazimo se ispred jedne od pet aktivnih vodenica, a nekada ih je bilo 18. Lokalna samouprava nam je pružila podršku da, u poslednji čas, sačuvamo od zuba od vremena neke od njih. Obnavljamo ih jednu po jednu i one sudeo jedinstvene turističke ponude Vučja.

Preostale vodenice, stare i više od 150 godina, grad želi da sačuva od zaborava, jer je naša obaveza da negujemo i vodimo brigu o materijalnoj i nematerijalnoj baštini, podsetila je članica Gradskog veća, Aleksandra Đorđević:

– Krajem septembra imali smo priliku da uživamo na Saboru narodnog stvaralaštva ispred Doma kulture, a danas su nas dočekali gostoljubivi vodeničari i vrsne domaćice, koje su za posetioce pripremile gastronomske specijalitete od najfinijeg kukuruznog brašna. Uživajte u žuboru divne Vučjanke i ukusima hrane koja odiše specifičnim mirisima juga Srbije.

U kulturno-umetničkom programu, učestvovali su muzički i dečji ansambl KUD-a “Abrašević“.

Check Also

Za vikend sankcionisano 127 saobraćajnih prekršaja na području Policijske uprave Leskovac

Nastavljena je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju. Na području Policijske uprave Leskovac za vikend …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.