Home / DRUŠTVO / Dani jagode u Karađorđevcu: Za dve godine površine pod zasadom jagode povećane sa 100 na 300 hektara
hotel bell

Dani jagode u Karađorđevcu: Za dve godine površine pod zasadom jagode povećane sa 100 na 300 hektara

Tradicionalni Dani jagode organizovani su danas u selu Karađorđevac koje je prepoznatljivo upravo po proizvodnji voća, a pre svega velikim površinama pod jagodama.

Deveta po redu manifestacija posvećena jagodi i jagodarima se posle godinu dana pauze zbog epidemije Korona virusa vratila u svoj standardni termin, početkom juna.

Površina pod zasadom jagode na teritoriji grada Leskovca se poslednje dve godine povećala sa 100 na oko 300 hektara i to zahvaljujući subvencijama koje Ministarstvo i grad daju za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, folija za gajenje jagoda i sistema kap po kap.

U okviru manifestacije održano je i takmičenje u skidanju peteljki sa ploda jagoda u kojem je pobedu odnela Vesna Trajković, nagrada za najlepšu jagodu je otišla u ruke Siniše Marinkovića, najmlađi poljoprivrednik Miodrag Nikolić je dobio leđnu akumulatorsku prskalicu, dok je poljoprivredniku sa najvećom površinom pod jagodom Bobanu Dodiću uručen leđni motorni atomizer. I ostali učesnici Dana jagode dobili su simbolične nagrade.

– Kao stanovnici grada kojem je poljoprivreda velika razvojna šansa zahvalni smo svim poljoprivrednicima što su odlučili da ostanu na selu i bave se uzgojem poljoprivrednih proizvoda. Lokalna samouprava se maksimalno trudi da im pruži podršku i zato smo od 2013. godine izdvojili ukupno 216,5 miliona dinara za 6300 subvencija za naše poljoprivrednike. Uspeli smo da rešimo mnoge probleme naših poljoprivrednih proizvođača i omogućimo im bolje uslove rada jer smo u atarske puteve, komasaciju i elektrifikaciju polja investirali ukupno 250 miliona dinara. Iako je pandemija virusa korona uticala na mnoge segmente života naš budžet je stabilan, zato je poljoprivreda i ove godine zauzela značajno mesto po visini izdvajanja sa preko 108 miliona dinara – rekao je danas gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Check Also

MALA MATURA: Rešenja testa iz srpskog jezika

Mali maturanti danas su polagali test iz srpskog / maternjeg jezika. Ovo su rešenja:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *