Danas proslavljamo Tucindan – Običaji vezani za današnji dan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici prolavljaju dana Tucindan, narodni praznik koji pada 5. januara, dva dana pred Božić, odnosno dan pred Badnji dan.

Toga dana se kolje i redi pečenica za Božić. Nekada se pečenica tukla – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.


Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokoš. Običaj vezan za klanje pečenice, ostao je verovatno iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za žrtvoprinošenje.

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.Danas je vreme kada se tradicionalno vraćaju dugovi da čovek ne bi bio dužan sve do sledećeg Božića, a ne bi valjalo davati ništa iz kuće.

Check Also

BOŽIĆNA VOŽNJA KAMIONIMA! Više od 100 kamiona na Badnji dan proći će centrom Leskovca

Više od 100 kamiona prodefilovaće centrom Leskovca na Badnji dan. Organizatori najavljuju veći broj kamiona, …