hotel bell

Danas obeležavamo Dan primirja – Simbol stradanja i pobede u Prvom svetskom ratu

Srbija i svet obeležavaju 11. novembra Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u sećanje na 11. novembar 1918. godine kada je potpisano primirje.

Prema odredbama Zakona o državnim i drugim praznicima, u Srbiji se Dan primirja kao državni praznik 11. novembar, od 2012. godine obeležava neradno.  

Dan primirja simbol je stradanja i pobede u Prvom svetskom ratu. U Srbiji obeležavamo ovaj dan u čast vojnim i civilnim žrtvama srpskog naroda koji je u svakom istorijskom vremenu shvatao značaj slobode.

Srpski narod srazmerno populaciji podneo je najveći broj žrtva, kako vojnih tako i civilnih. Praznik se obeležava nošenjem Natalijine ramonde koja svoj oblik i naziv duguje istoimenom cvetu. Cvet je dobio naziv po kraljici Nataliji Obrenović i Srbima danas predstavlja simbol stradanja, slobode i pobede. U 11 časova 11. novembra. 1918. Prvi svetski rat je zvanično bio završen.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

U ponedeljak bez struje dve gradske ulice i tri sela

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na rekonstrukciji distributivne elektroenergetske mreže radi unapređenja kvaliteta napajanja električnom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *