Home / DRUŠTVO / Dan kada je ubijen jugoslovenski kralj
hotel bell

Dan kada je ubijen jugoslovenski kralj

Na današnji dan, pre 87 godina, u Marseju je, tokom posete Francuskoj, ubijen kralj Aleksandar I od Jugoslavije, a tada je stradao i ministar inostranih poslova Francuske, Luj Bartu.

Bio je jedan od prvih državnika Evrope i sveta, koji je predvideo opasnost koja dolazi od uspona ekstremističkih ideologija nacizma i fašizma. Poginuo je kao jedna od njegovih prvih žrtava.

– Svi treba da čuvamo sećanje na velikog Kralja i vizionara kakav je bio kralj Aleksandar I. Ubistvo je prekriveno velom tajne, ali će istina jednog dana izbiti na videlo, jer ona nikada ne može biti dugo skrivana, izjavio je prestolonaslednik Aleksandar na obeležavanju godišnjice ubistva svog dede, u Mauzoleju kraljevske porodice, u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Na današnji dan, pre 87 godina, prilikom državne posete Marseju, ubijeni su Njegovo veličanstvo kralj Aleksandar i francuski ministar inostranih poslova, Luj Bartu.

Aleksandar je bio drugi sin kralja Petra i princeze Zorke, rođen je na Cetinju. Školovao se u Ženevi, a potom u Sankt Peterburgu i u Beogradu. Kao Regent i vrhovni komandant Vosje Srbije, vodio je svoj narod kroz najtragičnije i najslavnije dane naše istorije. Posle smrti oca, postao je kralj Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca, a 1929. i kralj Kraljevine Jugoslavije.

Sa princezom Marijom od Rumunije, dobio je tri sina: Petra, kasnije kralja Jugoslavije, Tomislava i Andreja. Voleo je svoj narod i ostavio brojne zadužbine.

Svetu Liturgiju i parastos, na Komemoraciji je služio Episkop šumadijski Jovan, a nakon toga, vence su na kraljevu grobnicu položili predstavnici Kraljevskog doma i prestolonaslednika Aleksandra, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, opštine Topola i Ravnogorskog pokreta.

Check Also

Promocija romana „Kuća na ostrvu Skaj“ u četvrtak u Narodnoj biblioteci

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu, u Čitaonici Biblioteke u četvrtak 2. decembra 2021. godine …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *