Home / DRUŠTVO / DAN GRADA Govor gradonačelnika Leskovca na svečanoj sednici Skupštine grada
hotel bell

DAN GRADA Govor gradonačelnika Leskovca na svečanoj sednici Skupštine grada

U sali Narodnog pozorišta održana je Svečana sednica Skupštine grada Leskovca.

 

Prisustnima je o radu i rezultatima lokalne samouprave u prethodnih godinu dana govorio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović:

Na samom početku današnje svečane sednice, upriličenu povodom 11. oktobra – Dana grada, imam potrebu da kažem da sam ponosan na sve rezultate Leskovca, i kao građanin i kao gradonačelnik ovog grada.

Nekada su glavne asocijacije na naš grad bila dva brenda – ajvar i roštilj meso. Danas, mogu slobodno da kažem, da je Leskovac prepoznat ne samo kao grad dobre hrane, već kao mesto koje se razvija, menja izgled, grad u kojem se otvaraju nova radna mesta i stvaraju bolji uslovi za život.

Između dva svetska rata, Leskovac je imao svoje zlatno doba, razvijenu industriju keramike, zejtina i piva, sapuna i kozmetike.

Posle mnogo turbulentnih godina, želimo da stvorimo novo zlatno doba, pre svega, kroz kreiranje povoljnog ambijenta za investiranje i poslovanje.

Dokaz da smo na dobrom putu je činjenica da danas otvaramo novu proizvodnu liniju rumunske kompanije Terastil, a da nas do kraja godine očekuje i otvaranje nove fabrike turskog investitora „Džinsi“ u zgradi nekadašnje Sintetike. Ovaj objekat rekonstruisali smo i adaptirali uz podršku Vlade Republike Srbije koja je investirala 185 miliona dinara.

Rezultati su jedino ono čime želimo da se pohvalimo građanima.

Ako ovih dana pogledate, možete da vidite da je Leskovac jedno veliko gradilište. To je potvrdilo i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je Leskovac svrstalo u red lokalnih samouprava sa najvećim brojem gradilišta. Na osnovu podataka sistema za elektronsko podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu u našem gradu ima 148 gradilišta.

Naš prioritet je da budemo u službi građana. Zbog takvog pristupa rekonstruisali smo veliki broj ulica, dečijih igrališta, škola, više kilometara vodovodne mreže…

Svesni smo da je ljudima važno da imaju posao, da rade i zarađuju. Zato konstanto radimo i na smanjenju nezaposlenosti. Od 2012. do juna ove godine ukupno je zaposleno oko 5 000 ljudi.

Zahvaljujući Memorandumu o saradnji koji smo u toku ove godine potpisali sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Vlada Srbije je izdvojila 500 miliona dinara za drugu fazu radova na Postrojenju za preradu otpadnih voda u Bogojevcu. Reč je o takozvanoj „liniji mulja“.

Država će sa oko 4 miliona evra finansirati i izgradnju novog kolektora, kako bismo ovo važno postrojenje mogli da pustimo u rad.

Od prošlog 11. oktobra do danas intenzivno smo radili i na rekonstrukciji i izgradnji saobraćajnica. Među njima su ulica Žikice Jovanovića Španca, rekonstrukcija drugog dela Mlinske ulice, izgradnja ulice Branka Krsmanovića u naselju kod stare stočne pijace, ulice Carice Milice u naselju Obrada Lučića, probijena je ulica Topličkog ustanka i asfaltirali stambeni prilaz u ovoj ulici.

Prvi put je asfaltirana ulica u selu Predejane, a u saradnji za firmom PZP Vranje uredili smo put od ovog sela do Crne Trave u dužini od 30 kilometara, koji je godinama unazad bio u jako lošem stanju. Rekonstruisali smo put od Živkova do Priboja, deonicu kroz samo Živkovo, kao i deo puta od Kutleša do Draškovca. Počela je sa radom nova pijaca.

Ovu godinu obeležila je i intenzivna aktivnost Javno-komunalnog preduzeća Vodovod. Fabrika vode u Gorini dobila je najsavremeniji sistem za nadzor i kontrolu vodosnabdevanja. Počeli smo sa još jedim ciklusom zamene vodovodne mreže u ukupno 29 ulica. Pomenuću i da smo nastavili sa izgradnjom glavnog severnog vodovodnog kraka, na deonici od Živkova do Lipovice.

U ovoj godini isplatili smo 24 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača, a do kraja godine po istom osnovu isplatićemo još oko 20 miliona.
Na dan Svetog Save nagradili smo 200 mladih ljudi, a danas smo to uradili i za još 225 mladih talenata (oko 13 miliona).

Kada je reč o ovoj godini, za realizaciju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje predviđeno je ukupno 21 milion dinara.

Preko 60 mladih dobilo je ugovore o obavljanju stručne prakse u gradskoj upravi, javnim preduzećima i školama. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje izdvojili smo po 5 miliona dinara kako bi obezbedili finansijsku podršku za 54-oro ljudi koji su otvorili preduzetničke radnje.

Izdvojili smo i 55 miliona dinara za podršku 108 sportskih klubova i organizacija, ali i ugostili Predraga Danilovića, potom Savu Miloševića, bili domaćini Balkanskog prvenstva za kadete u odbojci.

Realizovali smo projektno finansiranje iz oblasti:

Na kraju ovog meseca, 29.oktobra, očekuje nas centralna proslava 500 godina Manastira Svetog Jovana u Jašunji. U prethodnom periodu uradili smo dosta toga po pitanju rekonstrukcije prostora oko ove svetinje. Za tu namenu do sada smo izdvojili 9,5 miliona dinara.

Dosta toga je urađeno po pitanju energetske efikasnosti u školskim objektima. Energetski su sanirane Osnovna škola „Kosta Stamenković“, Gimnazija i Ekonomska, Osnovna škola „Trajko Stamenković“. Rekonstruisali smo školu u Drćevcu, sportske terene u osnovnim školama „Svotozar Marković“ i „Kosta Stamenković, rekonstruisali smo zajedničko dvorište Osnovne škole „Bora Stanković“ i Srednje škole „Svetozar Krstić Toza“ u Vučju.U renoviranje Ustanove za odrasle i starije ulažemo 62,2 miliona dinara. Nastavili smo radove na izgradnji objekta zdravstvene ambulante i mesne zajednice u naselju Ančiki.Zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom Jura je donirala nove aparate Domu zdravlja i Opštoj bolnici. Reč je o novom ortopanu za snimanje zuba, dok je Opštoj bolnici uručen histeroskop za potrebe Službe za ginekologiju.

Dom zdravlja dobio je i dva nova vozila, finansirana su iz budžeta grada, u ukupnoj vrednosti od oko 5 miliona dinara i 7 novih stomatoloških stolica, ukupne vrednosti 4,2 miliona dinara.

U poslednjih godinu dana imali smo i intenzivnu međunarodnu saradnju. Ugostili smo ambasadora Amerike, ambasadora Nemačke, Švajcarske, Švedske, Austrije. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u više navrata bio je naš gost. Između ostalog na obeležavanju 18 godina od Nato bombardovanja, na Roštiljijadi, potom povodom puštanja rekonstruisane pruge Vinarce-Đorđevo, kao i oktobra prošle godine kada je obišao Kompaniju Mladost, Juru, domaćinstvo Kostića u Gornjem Krajincu.

Zadovoljstvo mi je da kažem da su naš rad i zalaganje na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta umeli da prepoznaju i drugi i da je Grad Leskovac u više navrata dobio značajne nagrade i priznanja.

Između ostalog, reč je o priznanju „Zlatni ključ“kao lokalna smouprava koja iza sebe ima odlične rezultate u ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj promociji svog grada.

Na sednici Skupštine Regionalne privredne komore Leskovac, na kraju 2016. godine, dodeljena su tradicionalna novogodišnja priznanja. Tada sam imao zadovoljstvo da primim plaketu za poseban doprinos u privrednom razvoju Grada Leskovca.

U ovoj godini sam imao tu čast da na Skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj ponovo budem izabran za člana Upravnog odobra ove organizacije.

Zahvaljujući podršci predsednika opština i gradova Jablaničkog i Pčinjskog okruga, kao i poznatih kompanija, izabran sam za predsednika Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Grad Leskovac je krajem 2016. ostvario još jedan veliki uspeh kada je obnovio regionalni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju sa do sada najvećim procentom ispunjenosti kriterijuma od 91,4%.

Leskovac je primer dobre prakse u više oblasti: Prvi smo grad u Srbiji koji je svoj Plan odbrane usaglasio sa Planom odbrane Republike Srbije, a drugi smo posle Čačka, po uspešnosti popisa nelegalno izgrađenih objekata.

Dobili smo pohvalu Zaštitnika građana za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na teritoriji grada. Leskovac je i primer dobre prakse kada je u pitanju socijalna zaštita, zbog čega smo drugi grad u Srbiji po visini namenskih sredstava koje je Ministarstvo za rad opredelilo lokalnim samoupravama za unapređenje i razvoj usluga socijalne zaštite.

Stalna ulaganja u podizanje kvaliteta domskog smeštaja, rezultirala su time da Ustanova za odrasle i starije Leskovac druga u Srbiji dobije licencu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kojom je utvrđeno da ova ustanova isunjava uslove i standarde za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih osoba.

Velika ulaganja imali smo i u podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite, zbog čega su naše zdravstvene ustanove među najboljima u Srbiji. Opšta bolnica u Leskovcu proglašena je za najbolju u konkurenciji sličnih zdravstvenih ustanova na zapadnom Balkanu u 2016. godini, a direktor bolnice Nebojša Dimitrijević za najboljeg menadžera. Zavod za Javno zdravlje u Leskovcu dobio je dve nagrade od strane svetskih poslovnih publikacija, za izuzetna dostignuća u promociji zdravlja u Srbiji za 2016. godinu – Nagradu za poslovna dostignuća i Evropsku korporativnu nagradu.

U narednom periodu planiramo rehabilitaciju opštinskog puta Leskovac – Bogojevce, do mosta na Južnoj Moravi. Grad Leskovac i Ministarstvo privrede izdvojiće 67 miliona dinara. Potom rehabilitaciju opštinskog puta Gornja Jajina – Bunuški Čifluk, u vrednosti od 23 miliona dinara, kao i pojačano održavanje opštinskog puta Miroševce – Slavujevce, za šta ćemo, takođe sa Ministarstvom privrede izdvojiti 56 miliona dinara.

U toku je obezbeđivanje sredstava za realizaciju projekta Proširenje i rekonstrukcija Bulevara Nikole Pašića u Leskovcu – deonica od Niške do ulice 28. marta. Investiciona vrednost 161 milion dinara. Takođe se nadamo da ćemo realizovati projekat Rekonstrukcije i adaptacije objekta Doma vojske u koncertnu dvoranu i muzičku školu. Za prvi fazu, koja podrazumeva koncertnu dvoranu i foaje sa pripadajućim prostorijama u podrumu, potrebno je oko 29 miliona dinara.

Planiramo i Pojačano održavanje saobraćajnica u centralnoj gradskoj zoni, u ul. Maksima Gorkog, Cara Dušana, Radoja Domanovića, Ratka Pavlovića, Vojvode Mišića, Goce Delčeva i Partizanskoj, za šta će grad izdvojiti 39 miliona dinara.

Za Periodično održavanja lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica, a koje podrazumeva presvlačenje i saniranje većih deonica, i ima za cilj unapređenje putne mreže grad će izdvojiti oko 120 miliona dinara.

I Vodovod nastavlja svoje aktivnosti na poboljšanju vodosnabdevanja sugrađana. Biće rekonstruisana vodovodna mreža u ulicama Slobodana Penezića i Učitelja Josifa (vrednost investicije 9 100 000 dinara). Očekuje se nastavak izgradnje severnog kraka regionalnog vodosistema „Barje“ na deonici od Živkova do Lipovice (u vrednosti od 10 000 000 dinara). Planirana je i izgradnja vodovodne mreže radi povezivanja Priboja i Zalužnja na sistem „Severni vodovod“ ukupne dužine 800m (Vrednost investicije je 5 500 000 dinara). Pribavljanje građevinske dozvole za izgradnju rezervoara u Pečenjevcu i dovodnog cevovoda u dužini od 1,6km (Vrednost investicije 1 500 000 dinara) i druge investicije.

Toplana će rekonstruisati deo toplovoda u sistemu Crvena Zvezda, deo toplovoda u sistemu Dubočica, kotlarnicu Dubočica, rekonstrukciju i automatizaciju podstanica, automatizaciju SKADA sistema.

Naročito mi je drago što mogu da kažem da nas u periodu ispred nas očekuje i otvaranje novih proizvodnih pogona preduzeća koja već posluju u našem gradu, ali i onih koji će prvi put doći u Leskovac. Zato sa velikim zadovoljstvom, ali i odgovornošću, našim sugrađanima mogu da obećam nova radna mesta i bolje uslove za život.

[iframe src=“http://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdnevnikjuga.dnevnilist%2Fvideos%2F708604386001834%2F&show_text=0&width=560″ width=“560″ height=“315″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowTransparency=“true“ allowFullScreen=“true“ ]

Check Also

Elvis Bajramović iz Bojnika- Prva truba Dragačevskog sabora

On je, do prestižnog priznanja stigao u konkurenciji 16 takmičara, a dokaz da se najbolji …

Оставите одговор