Home / DRUŠTVO / CVETANOVIĆ: Prosveta je jedan od prioriteta, što dokazuju ulaganja grada u ovu oblast
hotel bell

CVETANOVIĆ: Prosveta je jedan od prioriteta, što dokazuju ulaganja grada u ovu oblast

To je najvažnija poruka, koju je danas direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada, na tradicionalnom sastanku pred početak drugog polugodišta, uputio gradonačelnik Goran Cvetanović

Nakon video prezentacije, kojom je obuhvaćen samo deo ulaganja u obrazovanje u proteklih par godina, rukovodiocima osnovnih i srednjih škola se obratio prvi čovek grada, koji je, u osvrtu na stanje u prosveti pre jedne decenije, rekao da su sada stvari drastično drugačije, te da se obaveze prema školama i zaposlenima redovno izmiruju.

– Danas se za obrazovanje izdvaja 781,4 miliona, što je 16 posto budžeta. Za predškolsko obrazovanje je planirano 397 ili za 32,8 miliona više nego lane, za osnovne 225,5-skoro 12 više nego prošle godine, a za srednje škole 139,2, što je za 19 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Nastavićemo i dalje da ulažemo u izgradnu, rekonstrukciju i adaptaciju objekata, odnosno nabavku opreme za obrazovne ustanove. Preko kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima ćemo sufinansirati, između ostalog, energetsku sanaciju škole u Predejanu, a očekuju nas infrastrukturni radovi i na školama u Navalinu i Guberevcu, postavljanje ograde oko škola u Brestovcu, “Vase Pelagića“, Medicinske i Hemijske, kao i unapređenje sistema grejanja u Vinarcu i Orašju.

On je iskoristio priliku da školama koje u ovoj godini obeležavaju jubileje, čestita rođendan: Škola “Branko Radičević“ u Brestovcu proslavlja 120, “Bora Stanković“ u Guberevcu 140, a izdvojeno odeljenje vučjanske škole u Bunuškom Čifluku, čak 150 godina postojanja i rada. One će, dodao je Cvetanović, biti kandidati grada za Oktobarsku nagradu.

U diskusiji su učestvovali predsednici aktiva osnovnih i srednjih škola, Dejan Cakić i Dragana Cvetanović, načelnica Školske uprave, Marina Ilić, direktorka Centra za stručno usavršavanje, koja je prosvetare pozvala da pohađaju besplatne stručne seminare i predlažu teme za iste, predsednik sindikata, Aleksanda Nikolić, zadovoljan što sve naknade zaposlenima u prosveti sada stižu redovno, te Danko Danković, direktor Tehničke škole, ovogodišnjeg domaćina slave “Sveti Sava“.

O aktivnostima ustanova kojima rukovode, ulaganjima i planovima, govorili su i Miodrag Stojiljković, Dragi Mihajlović, Vladimir Anđelković, Marija Savić, Nenad Mladenović, Marko Ranđelović i Dragana Ivančević, direktori škola u Vučju, Velikom Trnjacu, Škole za osnovno i srednje obrazovanje “11.oktobar“, Medicinske, osnovnih škola u Grdelici i Brestovcu, odnosno Trgovinsko-ugostiteljske škole.

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.