hotel bell

Cvetanović predstavio rezultate rada u prethodnih 11 godina: Leskovac čini jedan mozaik na kome je svaki deo važan

Predsednik Privremenog organa grada Leskovca, Goran Cvetanović predstavio je danas rezultate rada u prethodnih 11 godina od kako je on i njegov tim preuzeo rukovodstvo gradom.

O Leskovcu je govorio kao o mozaiku na kome su svi delovi važni i bez kojih slika ne bi bila kompletna.

“Jedan grad je mozaik satkan od mnoštva različitih delova koji se međusobno dopunjavaju i čine celinu. Svaki deo zasebno ne može pokazati ono što mozaik predstavlja, ali svi zajedno predstavljaju kompletnu sliku, prikaz i snagu zajedništva. Bilo da se radi o manjem delu mozaika, onom koji mu daje sjaj, ili o nosećem, centralnom, bez kojeg struktura ne bi uopšte imala smisla, u godinama za nama, a svi sugrađani su svedoci, bili smo posvećeni apsolutno svakom segmentu. Rad, energija i ljubav, utkani su u stubove društva poput zdravstva i obrazovanja, u temelje razvoja – infrastrukturu, privrednu klimu, kapitalne projekte i investicije. U razvojne šanse poput poljoprivrede. U socijalnu zaštitu, brigu o porodicama sa decom, u sport, u ono što svakom društvu daje dušu, a čuva indentitet, našu kulturu i tradiciju… I u našu budućnost, našu decu, mlade…“ naglasio je prilikom obraćanja.

Cvetanović je potom govoro zasebno o svakom segmentu našeg društva o ulaganjima koja su dosada bila ali i o nekim budućim projektima.

Svoje izlaganje počeo je govoreći o ulaganjima u zdravstvo, domove zdravlja, o izgradnji bolnice i opremanju iste potrebnom aparaturom.

“Leskovac je dobio savremeni mamograf, stići će još i ambulantna vozila ali i magnetna rezonanca – kazao je Cvetanović, osvrnuvši se i na ljude koji rade u zdravstvenim ustanovama, ali i uopšteno na rast plata i penzija koje će od naredne godine biti znatno povećane, pa će tako prosečna plata biti 955 evra dok će penzija biti 390 evra.

Kada je o obrazovanju reč Cvetanović je govorio o ulaganjim u školstvo, u otvaranju vrtića što državnih što privatnih koje subvencioniše grad Leskovac. Nadalje je svoje izlaganje usmerio na gradski budžet, na domaćinsko raspolaganje gradskim parama ali i na stopu nezaposlenosti koja je znatno smanjenja a razlog za to su kako domaći privrednici tako i strani investitori.

“2012. godine budžet je bio 2,9 milijardi dinara, budžet za 2023. godinu je povećan 100% i iznosi 6,5 milijardi dinara. To znači da smo danas stabilni. Godine 2012. kada su neki drugi imali odgovornost uzet je kredit od 5 miliona evra, a danas Leskovac nema kreditnih zaduženja. Mi smo kredite vratili ranije i nemamo obaveze ni prema jednoj instituciji. Što se tiče stope nezaposlenosti 22.812 osoba je 2012. godine bilo bez posla, sada je taj broj 11.735. Rad domaćih preduzetnika kao i stranih investitora omogućio je da se godišnje zaposli 1.000 Leskovčana. Interesantan je podatak da se samo prethodnog meseca u našem gradu zaposlila 101 osoba. Ovde dugujemo zahvalnst domaćim privrednicima ali i stranim kompanijama koji su doprinele da stopa nezaposlenosti padne – istakao je Cvetanović.

Neizostavni deo obraćanja prilikom predstavljanja investicija i ovoga puta bile su saobraćajnice, vodovodna mreža, kapitalni projekti… Pomenuta su ulaganja na ulazu i izlazu iz grada poput Bulevera Nikole Pašića, puteva Leskovac – Lebane, Leskovac – Pečenjevce, Leskovac – Vučje, Leskovac – Vlasotince, put ka Bogojevcu, pomenuta je i trenutna rekonstrukcija putnog pravca Leskovac-Bojnik sa izgradnjom kružne raskrsnice „Tri šešira“.

Danas je bilo reči i o ulaganjima u sport i sportsku infrastrukturu, kulturu, socijanu zaštitu i o merama pronatalitetne politike, poljoprivredi…ali i o budućim planovima.

“Natavićemo sa rehabilitacijom saobraćajnica, izgradnjom vodovodne mreže u severnom i porečkom kraju,sa investicijama u JKP Toplanu, izgradićemo pijačni kompleksa u ulici Kralja Petra Prvog, igralište za najmlađe u centralnom gradskom parku, u naselju Dubočica i parku Devet Jugovića. Kada imamo ovakva izlaganja, uvek je ideja da obraćanje završimo planovima, ali ovoga puta ću napraviti izuzetak. Ovoga puta, svoje obraćanje ću završiti mladima. „Mladost je srećna jer ima budućnost“, rekao je Gogolj, a mi smo za ovih 11 godina pokazali da mladi jesu sadašnjost i budućnost grada Leskovca. Sve „kockice“ mozaika o kojima sam danas govorio su deo Leskovca koji stvara, gradi se i napreduje. Svaka od njih je važna, svaki segment je važan, jer samo zajedno možemo postići mnogo, a mi kao pokretači svih tih akcija samo možemo da radimo brže, jače i bolje. U obavezi smo da nastavimo da razvijamo svaki deo našeg Leskovca, da brinemo o svemu i jedni o drugima – zaključio je Cvteanović.

Check Also

U ponedeljak kreće prijava za upis mališana u leskovačke vrtiće

Predškolska ustanova “Vukica Mitrović” raspisala je Javni konkurs za prijem dece na celodnevni boravak uPU …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *