Home / DRUŠTVO / Cvate lipa, a da li znate zašto je za Slovene bila sveto drvo
hotel bell

Cvate lipa, a da li znate zašto je za Slovene bila sveto drvo

Lipa se smatra simbolom zdravlja, lepote i dugovečnosti, a njeni cvetovi vekovima se koriste za pripremu čajeva i tinktura u borbi protiv brojnih bolesti

Stari Sloveni su živeli u lipovim šumama. U literaturi se lipa spominje kao sveto slovensko drvo, pa se može zaključiti da su, pre prelaza na hrišćanstvo, poštovali božanstvo šume i na taj način bili povezani sa lipom. Prema predanju, vršili su obrede i podnosili žrtve upravo ovom drvetu, a u lipovim šumama sakupljali med i vosak. Običaj obožavanja lipe, kod Slovena se zadržao i nakon što su napustili staru domovinu, pa grančice lipe stavljaju pod krovove kuća, kao zaštitu od gromova i požara. Ustalilo se verovanje da lipa “brani od zla i uroka“ .

Lipa dostiže visinu od 20-30 metara i starost od nekoliko stotina godina, pa je iz tog razloga i smatraju simbolom dugovečnosti. Od davnina se zna i za njena lekovita svojsta.

Čaj od cvetova lipe, oduvek se koristio kod problema sa visokim krvnim pritiskom, viškom vode u organizmu, povišenom telesnom temperaturom. Odličan je kod kašlja i bronhitisa, upale sinusa, preventivno deluje na sprečavanje upale pluća.

Mnogi fitoterapeuti, ovu biljku preporučuju kod problema sa nesanicom i anksioznosti, jer opušta mišiće, povoljno deluje kod predmenstrualnog sindroma, a lekovito dejstvo pokazuje i kod problema sa proširenim venama.

Dokazano je dejstvo lipe na detoksikacione procese u organizmu, jer odlično deluje na izlučivanje žuči, čišćenje jetre i pankreasa, pa se preporučuje kod svih vrsta poremećaja rada ovih organa.

Čaj od lipe, podstiče rad znojnih žlezda i bolji protok limfe, a kako povećava protok tečnosti kroz organizam, koristan je i kod upalnih procesa mokraćne bešike. Oblog od čaja lipe se primenjuje kod opekotina i rada, jer pomaže bržoj epitelizaciji i zarastanju.

Preventivno se preporučuje u jesenjim i zimskim danima, kao blagotvorno sredstvo koje brani organizam od prehlada i podiže imunitet.

Check Also

Goran Cvetanović: Uspeh referenduma je veliki korak ka jačanju vladavine prava i nastavku demokratizacije našeg društva

Gradski odbor Srpske napredne stranke Leskovac oglasio se saopštenjem povodom rezultata juče održanog referenduma za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *