Home / DOGAĐAJI / Čudotvorna Odigitrija Svete Bogorodice Bajtalske stigla u Leskovac: Dočekao je i akatist služio Vladika Niški Arsenije
hotel bell

Čudotvorna Odigitrija Svete Bogorodice Bajtalske stigla u Leskovac: Dočekao je i akatist služio Vladika Niški Arsenije

Ikona je replika Bogorodice sa Hristom, koju je naslikao apostol i jevanđelist Luka. Pretpostavlja se da potiče iz 18. veka i imala je veoma burnu istoriju. U Crkvi Odžakliji biće izložena narednih nedelju dana

Odigitrija Bogorodice Bajtalske, u Leskovac je stigla iz Manastira Sveti Nikola kod Kuršumlije, a u porti Saborne crkve dočekali su je Vladika niški Arsenije, leskovačko sveštenstvo i brojni vernici.

Postavljena je na bogato ukrašeno postolje, kako bi svi koji žele mogli da joj se poklone, celivaju je i zamole za milost i pomoć. Svetu liturgiju- akatist je služio episkop Arsenije.

Ikona se, pošto je naslikana, nalazila u muškom manastiru u selu Bajtali, 200 kilometara udaljenog od Odese u Ukrajini. Kada su 1812. godine, Turci manastir spalili do temelja i pobili sve monahe, ikona Bogorodice je čudom ostala nedirnuta ognjem, okrenuta licem prema zemlji. Ne zna se tačno ko je ikonu sklonio i sačuvao i o njoj se dugo nije čulo ništa.

Posle Oktobarske revolucije, dolazi u posed čuvenog oftalmologa Vladimira Filatova. Pošto je uspešno operisao tadašnjeg vođu SSSR-a, Josifa Staljina i spasio ga od slepila, na pitanje šta želi zauzvrat, Filatov je zatražio da se sagradi crkva u kojoj će stajati Odigitrija Bajtalska. Staljin, iako komunista, nije mogao da povuče dato obećanje, pa je napravljen hram u Odesi.

Nakon Staljinove smrti, Hruščov se hvalio da u komunističkoj zemlji nema mesta za sveštenike, pa na crkvu poslao buldozere. Doktor Filatov, kome se u snu javila Majka Božja, uspeo je da skloni ikonu na sigurno, koja je tako, po drugi put izbegla uništenje.

Početkom 21. veka, čudotvorna ikona vraćena je u Bajtal, ali je bila potpuno crna. Videle su se samo oči Bogorodice. Stručnjaci su pokušavali da je restauriraju, ali nisu uspeli, jer nijedan metod nije bio delotvoran. Vraćena je u manastir, gde su ispred nje služeni akatisti, vernici su se molili i pevali joj pesme. Osetivši ljubav vernika, ikona je počela samu sebe da obnavlja. Polako su počele da se pojavljuju boje- najpre crvena, pa žuta, zatim i ostale. Tako je Odigitrija Bajtalska samu sebe obnovila, bez dodira ljudske ruke.

Od 2005. do danas, obišla je mnoge zemlje, deleći blagodeti vernima, a zabeleženo je da je 2012., tokom boravka u Moldaviji, mirotočila.

Otac Simeon, iguman manastira Sveti Nikola, iz koga je u Leskovac došla čudotvorna ikona, kaže da je Odigitrija Bogorodice u toj svetinji od 2019. godine, kada ju je, povodom 850 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 8 i po vekova manastira, doneo lično mitropolit Ukrajinski Aleksej.

On ističe da ikona potiče iz Odese, gde se trenutno ratuje, pozivajući vernike da se mole za spas pravoslavne braće u Ukrajini.

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.