Budući roštilj majstori pokazali vrhunsko znanje na takmičenju ugostiteljskih škola

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ovo je utisak stručnog žirija, koji je sa novinarima podelio predsednik, Aleksandar Stanković. To je zasluga talentovanih učenika, ali i njihovih profesora i škola, koje im stvaraju dobre uslove za sticanje znanja i veština, ocenio je on

Jovana i Anastasija su na takmičenju predstavljale domaćina – Trgovinsko-ugostiteljsku školu, a sumirajući utiske, kažu da je konkurencija bila ozbiljna, te da se sa pripremom zadatih jela nisu mučile, ali sa dekoracijom da:

– Ponosne smo što smo mogle da prezentujemo ono što smo naučile tokom protekle dve godine. Jelo po izboru, što je treća kategorija, je naša lična ideja i kreacija. Nismo joj dale ime, ali verujemo da će se žiriju dopasti. Nismo imale tremu, pošto smo na svom terenu i sva tri jela smo pripremile brzo i lako. Mučile smo se malo sa dekoracijom, a pošto žiri to ocenjuje kao posebnu kategoriju, ne znamo šta da očekujemo.

Mora biti lepo servirano, jer se jede prvo očima, ali ono što se prevashodno boduje je ukus i taj element nosi najviše poena pri ocenjivanju:

– Prijatno sam iznenađen svime što su srednjoškolci pokazali. Vidi se vladaju materijom, barataju alatom, dobro se snalaze u kuhinji i sve to zahvaljujući svom talentu, kvalitetno prenetom znanju, za šta su zaslužni profesori i komotnosti pri demonstariranju znanja i veština, što ukazuje na to da u svojim školama imaju uslove da vežbaju. Ova deca su čiste duše i ne umeju da kalkulišu, zato je sa njima zadovoljstvo raditi. Na kraju su se izdvojile tri škole, a pobedu će, kad sve izvagamo još jednom, ipak odneti najukusniji radovi, kaže predsednik žirija, gastronom Aleksandar Stanković.

Na takmičenju Ugostiteljskih škola u pripremi specijaliteta od roštilja, učestvovalo je sedam specijalizovanih obrazovnih ustanova: iz Beograda, Vrnjačke Banje, Bujanovca, Vučja i Leskovca, a zbog škola iz Struge i Kruševa, današnje nadmetanje ima i međunarodni karakter.

Ono što mi primećujemo, jeste da je atmosfera, u odnosu na 2019.-tu, mnogo pozitivnija, a takmičarski duh izraženiji. Ovakva demonstracija talenta ne treba da se odvija iza zatvorenih vrata kuhinja, već javno, što bi nadmetanju budućih roštiljdžija dalo na masovnosti i kvalitetu, složio se i Aleksandar Stanković.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *