Budući roštilj majstori pokazali vrhunsko znanje na takmičenju ugostiteljskih škola

Ovo je utisak stručnog žirija, koji je sa novinarima podelio predsednik, Aleksandar Stanković. To je zasluga talentovanih učenika, ali i njihovih profesora i škola, koje im stvaraju dobre uslove za sticanje znanja i veština, ocenio je on

Jovana i Anastasija su na takmičenju predstavljale domaćina – Trgovinsko-ugostiteljsku školu, a sumirajući utiske, kažu da je konkurencija bila ozbiljna, te da se sa pripremom zadatih jela nisu mučile, ali sa dekoracijom da:

– Ponosne smo što smo mogle da prezentujemo ono što smo naučile tokom protekle dve godine. Jelo po izboru, što je treća kategorija, je naša lična ideja i kreacija. Nismo joj dale ime, ali verujemo da će se žiriju dopasti. Nismo imale tremu, pošto smo na svom terenu i sva tri jela smo pripremile brzo i lako. Mučile smo se malo sa dekoracijom, a pošto žiri to ocenjuje kao posebnu kategoriju, ne znamo šta da očekujemo.

Mora biti lepo servirano, jer se jede prvo očima, ali ono što se prevashodno boduje je ukus i taj element nosi najviše poena pri ocenjivanju:

– Prijatno sam iznenađen svime što su srednjoškolci pokazali. Vidi se vladaju materijom, barataju alatom, dobro se snalaze u kuhinji i sve to zahvaljujući svom talentu, kvalitetno prenetom znanju, za šta su zaslužni profesori i komotnosti pri demonstariranju znanja i veština, što ukazuje na to da u svojim školama imaju uslove da vežbaju. Ova deca su čiste duše i ne umeju da kalkulišu, zato je sa njima zadovoljstvo raditi. Na kraju su se izdvojile tri škole, a pobedu će, kad sve izvagamo još jednom, ipak odneti najukusniji radovi, kaže predsednik žirija, gastronom Aleksandar Stanković.

Na takmičenju Ugostiteljskih škola u pripremi specijaliteta od roštilja, učestvovalo je sedam specijalizovanih obrazovnih ustanova: iz Beograda, Vrnjačke Banje, Bujanovca, Vučja i Leskovca, a zbog škola iz Struge i Kruševa, današnje nadmetanje ima i međunarodni karakter.

Ono što mi primećujemo, jeste da je atmosfera, u odnosu na 2019.-tu, mnogo pozitivnija, a takmičarski duh izraženiji. Ovakva demonstracija talenta ne treba da se odvija iza zatvorenih vrata kuhinja, već javno, što bi nadmetanju budućih roštiljdžija dalo na masovnosti i kvalitetu, složio se i Aleksandar Stanković.

Check Also

Evo za šta je danas iz budžeta Leskovca isplaćeno 42,3 miliona dinara

Iz gradskog budžeta danas je isplaćen iznos od 42.396.384 dinara. Od ovog iznosa 5.219.040 dinara …