Bošnjace: Priča o selu koja traje kroz vekove

Foto:Page Bosnjace

U opštini Lebane, smestilo se najveće selo koje nosi ime Bošnjace. Duboko utisnuto u središte Jablaničkog okruga, Bošnjace je više od samo mesta na mapi – ono je živa istorija, kultura i nasleđe koje s ponosom priča priču svog postojanja.

Prema zvaničnim popisima iz 2011. godine, Bošnjace broji 414 domaćinstava sa 1.550 stanovnika, čineći ga vitalnim delom ovog kraja. Ime sela vuče korene iz reči “Bošnjak”, a prema legendi, četiri porodice su se naselile na zemljištu preko puta tadašnje crkve. Njihovo naseljavanje stvorilo je selo koje danas znamo kao Bošnjace, ili kako neki tvrde, Bošnjak.

Foto: Wikimedia/zblagojevic Zapis (Sveto drvo) Zdravkovića hrast u Bošnjacu

Bošnjace nije samo mesto u današnjici, već je i svedok vremena kroz istoriju. Arheološki ostaci na mestu nazvanom “Selište” svedoče o drevnoj prošlosti ovog kraja. Tu su otkriveni tragovi manastira Vojlovica, koji je bio utočište kaluđera izbeglih pred Turcima. Legenda kaže da je prvo naselje bilo pogođeno “mreškom” ili pomorom ljudi, nakon čega su se stanovnici preselili na obalu reke Jablanice, formirajući današnje Bošnjace.

Hram Svete Petke – Svakog 8. avgusta na dan svetiteljke čije ime nosi crkva, održava se sabor

Jedna od zanimljivih priča koja se prepričava je borba Bošnjačana za očuvanje svoje slobode i identiteta. Nakon ukidanja turskog feudalnog sistema, osionim Arbanasima iz susednog sela Gornja Jablanica palo je na pamet da Bošnjace prisvoje kao svoje. Međutim, Bošnjačani se nisu predavali lako. Da bi sačuvali svoju slobodu, morali su putovati do Carigrada kako bi od Porte zatražili potvrdu o svojoj autonomiji. Ova hrabra delegacija uspela je u svom poduhvatu, čime je Bošnjace ostalo slobodno selo do kraja turske vlasti.

Naspram crkve Svete Petke nalazi se zgrada prve škole u ovim krajevima

Danas, Bošnjace je centar zemljoradnje. Poljoprivreda dominira životima stanovnika, koji se bave uzgojem pšenice, kukuruza, paprike, paradajza i drugih povrtarskih kultura. Iako su nekada uzgajali konoplju i druge kulture, fokus je sada na povrtarskoj proizvodnji. Svako domaćinstvo prosečno ima dve krave muzare, dok su nekada imali i bivole.

Bošnjace je više od sela, to je živi spomenik vremenu i trudu generacija koje su kroz istoriju oblikovale njegovu sudbinu.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Lebane. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Gori još neuseljena zgrada u centru Leskovca(FOTO/VIDEO)

U centru Leskovca danas posle podne došlo je do požara u novoizgrađenoj, još neuseljenoj zgradi. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *