Home / DRUŠTVO / Blaga Marija ispunjava jednu želju ženama koje joj se danas pomole u crkvi, kaže narodno verovanje
hotel bell

Blaga Marija ispunjava jednu želju ženama koje joj se danas pomole u crkvi, kaže narodno verovanje

Po predanju, bila je sestra Svetog Ilije, pa se zato, za moguće vremenske nepogode, grmljavinu i grad, kaže da brat i sestra razgovaraju.

Blaga Marija je veoma poštovana kod Srba, posebno među ženama. Ustvari se praznuje u spomen na Mariju Magdalenu, rodom iz gorskih predela Sirije, odnosno grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio, pa je kasnije postala njegova učenicam pratila ga i slušala njegove propovedi.

Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao “mironosnica ravnoapostolska“. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom je tugovala pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob.

Spada u nepokretne praznike i, iako nije crvenim slovima upisan u crkveni kalendar, danas se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, ništa ne radi u kući niti u polju, da se svetica ne bi uvredila.

Postoji običaj da na ovaj praznik žene treba da zamisle želju, zapale sveću i pomole se svetiteljki. Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Check Also

Novi Amerikanac u Zdravlju: Jacob Lampkin pojačao Zdravlje

Amerikanac Jacob Lampkin novo je pojačanje leskovačkog Zdravlja. Lampkin u Zdravlje dolazi iz australijske NBL1 …

Оставите одговор