Home / DRUŠTVO / Antigensko testiranje na prisustvo korone dostupno u svim zdravstvenim ustanovama Jablaničkog okruga
hotel bell

Antigensko testiranje na prisustvo korone dostupno u svim zdravstvenim ustanovama Jablaničkog okruga

ZZJZ Leskovac je od 18.11.2020. godine počeo sa antigenskim testiranjem na prisustvo virusa SARS-CoV-2, prema uputstvu IZJZ Srbije.

Testiranje će se obavljati u ZZJZ Leskovac od 9,30 – 10,30 časova od ponedeljka do subote.

Pored ZZJZ Leskovac antigensko testiranje će se obavljati i u svim ostalim zdravstvenim ustanovama Jablaničkog okruga (ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite)

Antigenske testove, kao dijagnostički metod za koji je zeleno svetlo dala i SZO, sve više zemalja uključuje u svoje protokole. Prema poslednjem uputstvu, antigenski testovi biće upotrebljavani kao alternativa PCR kada je ili potrebno brzo dobiti rezultat ili kada je epidemiološka situacija takva da svakodnevno postoji veliki broj zaraženih.

Poput PCR testova, i antigenski se rade iz brisa nosnog dela i moraju se primeniti u prvih pet dana od pojave simptoma bolesti, a nakon toga više nisu precizni.

Istovremeno, ovi testovi će se ubuduće koristiti i kod pacijenata koji odlaze na bolničko lečenje, pre prijema u zdravstvenu ustanovu.Osobe koje moraju biti smeštene u bolnicu, kao i oni koji imaju simptome korona virusa, a ne mogu biti testirani PCR testovima u situaciji kada se svakodnevno beleži veliki broj novozaraženih, biće testirani antigenskim testovima, koji daju rezultate za manje od pola sata i za čiju obradu nisu potrebni posebni laboratorijski uslovi.

Dosad su u ovim situacijama korišćeni serološki testovi koji otkrivaju prisustvo antitela, i koji nisu dovoljno pouzdani pošto na početku bolesti oboleli ne razviju dovoljnu količinu antitela koju bi test mogao da otkrije.

To znači da pozitivan rezultat na ovom testu vrlo verovatno potvrđuje da je osoba zaražena, dok negativan rezultat treba prihvatiti sa oprezom jer on „ne isključuje infekciju“, te je stoga u određenim slučajevima potrebno testirati pacijenta i PCR.

Check Also

Raspisan javni poziv za interno raseljena lica

Grad Leskovac – Savet za migracije – Komisija za izbor korisnika za poboljšanje uslova stanovanja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *