Home / DRUŠTVO / Američke stipendije za srpske đake Prijavljivanje do 15. oktobra
hotel bell

Američke stipendije za srpske đake Prijavljivanje do 15. oktobra

U okviru Programa kulturne razmene FLEX, učenicima iz Srbije se nudi mogućnost boravka u Americi i besplatnog školovanja u trajanju od jedne godine. Prijavljivanje je oročeno na polovinu oktobra

U Srbiji, Program Flex sprovodi Američki savet za međunarodno obrazovanje, a on podrazumeva jednogodišnji život u odabranoj američkoj porodici i školovanje u određenoj srednjoj školi, sa ciljem unapređenja razumevanja i razvijanja dugoročne saradnje između građana SAD i drugih država sveta. Od osnivanja programa, u razmeni je učestvovalo preko 29.000 učenika iz 50 zemalja sveta, a iz Srbije je Program od 2005. godine prošlo 800 đaka.

Aplikant mora biti učenik 8. razreda osnovne ili pohađati prvi, odnosno drugi razred srednje škole.

Odabir kandidata utemeljen je na vrednovanju prijava učenika, njihovih dokazanih postignuća i spremnosti da učestvuju na jednogodišnjoj razmeni. Znanje engleskog jezika je bitan, ali ne i presudni faktor u odabiru. Učenici, takođe, treba da podnesu i dokaz da su zdravstveno spremni da učestvuju na programu. Proces selekcije završava se u proleće, a stipendisti saznaju svoj status do polovine maja. Stipendisti prolaze seminar pripreme u junu/julu, a na program putuju u avgustu.

Program pokriva troškove jednogodišnjeg boravka u Americi, upis u srednju školu, mesečni džeparac za učešće u društvenim aktivnostima i kupovinu ličnog pribora, povratnu avionsku kartu za međunarodno putovanje od kuće do SAD-a i nazad, zdravstveno osiguranje, koje ne pokriva lečenje već prisutnih bolesti, aktivnosti organizovane u američkim zajednicama.

Za Program se ne mogu prijaviti kandidati koji su u Sjedinjenim američkim državama boravili 90 i više dana tokom poslednjih pet godina, kao ni oni, čije su se porodice prijavile za iseljenje u SAD.

Prijave i opširnije informacije dobićete na adresi flex.rs@americancouncils.org

Check Also

Večeras poslednje kolo nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“- Novi ciklus u digitalnom formatu

Večeras od 18 časova na prvom kanalu javnog servisa Srbije biće organizovano poslednje kolo nagradne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *