Home / DRUŠTVO / Ako putujete za Grčku pročitajte obaveštenje za turiste objavljeno na sajtu ministarstva turizma Grčke
hotel bell

Ako putujete za Grčku pročitajte obaveštenje za turiste objavljeno na sajtu ministarstva turizma Grčke

Prenosimo sa sajta ministarstva turizma Grčke zvanična obaveštenja za turiste!

Neka od njih se ponavljaju, a neka su ažurirana. Ako uskoro treba da putujete za Grčku svakako pročitajte.

1.) Svi posetioci iz vazduha, kopna ili mora biće podvrgnuti nasumičnim testovima po dolasku u Grčku. Nakon testiranja putnik nastavlja do krajnjeg odredišta. U slučaju pozitivnog rezultata testa, biće kontaktiran i upućen u 14-dnevni karantin, a troškove pokriva grčka država.

Svim posetiocima toplo se preporučuje da besplatno preuzmu aplikaciju Visit Greece (u skladu sa GDPR-om) pre ili po dolasku u Grčku.

2.) Posetioci bi trebalo da popune (48 sati pre putovanja) online PLF obrazac u koji će uneti svoje kontakt podatke u Grčkoj. Ovih dana je prelazni period u kom se posedovanje koda neće strogo kontrolisati, međutim od 6. jula 2020. kod će morati da imaju svi turisti bez izuzetaka. Do 5. jula 2020. PLF obrazac se može ispuniti na aerodromu neposredno pre sletanja. PLF se takođe može naći na aplikaciji Visit Greece i na Travel.gov.gr.

Po novom QR kod dobijate na mail 24h pre planiranog putovanja za Grčku. Ukoliko vam QR kod nije stigao na mail, ponovite popunjavanje obrasca. QR kod možete sačuvati u telefonu, a možete ga i odštampati.

PLF obrazac treba da popune svi punoletni članovi porodice, a maloletnu decu pridružujete na svom obrascu.

3.) Grčka u bilo kojoj fazi zadržava pravo da modifikuje bilo šta od navedenog u skladu sa okolnostima. Tim u okviru Odbora za zarazne bolesti redovno procenjuje epidemiološke podatke i preporučuje izmene ograničenja.

_________________________________________

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI (takođe prenosimo sa sajta ministarstva turizma Grčke):

P: Ko će pokriti troškove u slučaju avionskog prevoza i hospitalizacije pacijenta Covid-19?
O: Grčka država će pokriti sve troškove vezane za hospitalizaciju posetilaca koji imaju simptome Covid-19.

P: Šta se događa ako se infekcija potvrdi tokom boravka u hotelu?
O: U slučaju potvrđene infekcije, bliske osobe turiste pozitivnog na virus biće prebačene u poseban karantinski smeštaj na račun grčke države. Preostali gosti će nastaviti svoj odmor.

P: Ako neko propusti povratni let zbog bolesti ili simptoma ili propusti unapred plaćeni smeštaj, da li postoji politika povraćaja ili neki drugi okvir koji bi mogao da pokrije troškove?
O: Grčka će pokriti transfer do bolnice kao i bolničke i medicinske troškove, a takođe i boravak u karantinskom hotelu ako je potrebno. Pozivamo avio kompanije i hotele da pruže maksimalno fleksibilne uslove gostima.

P: Da li posetilac može dati rezultate molekularnog testa (sprovedenog do 72 sata pre dolaska) kako bi izbegao testiranje prilikom ulaska u Grčku?
O: Zavisno od procene takvi testovi se mogu prihvatiti.

P: Zdravstveni protokoli hotela. Kako se obezbeđuje poštovanje protokola? Sa kim turisti treba da komuniciraju u slučaju da se ne poštuju protokoli?
O: Ministarstvo turizma ima plan kontrola i ohrabrujemo sva preduzeća da potraže akreditaciju trećih lica. Takođe smo postavili web stranicu za obuku i informacije za zaposlene i vlasnike smeštaja kako bismo osigurali da se znanje o protokolima primeni blagovremeno i odgovorno. Konačno, uspostavili smo visoke novčane kazne za one koji zanemaruju svoje obaveze. U slučaju pritužbi, posetioci mogu da pozovu broj 1572 Ministarstva turizma.

P: Da li posetilac može ući u Grčku putem kopnenih granica?
O: Svi posetioci mogu ući preko graničnog prelaza Promahonas.

P: Koji su granični prelazi otvoreni za putovanja sa specifičnim namenama?
O: Putovanja sa specifičnim namenama su dozvoljena putem prelaza Nimfaia, Kristallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni i Promahonas.

__________________________________________

Juče se govorilo o mogućnosti zatvaranja graničnog prelaza između Srbije i S. Makedonije. Takva odluka danas NIJE doneta. Prelaz Preševo – Tabanovce je i dalje otvoren. Granični prelaz Evzoni je otvoren za izlaz iz Grčke (za ulaz ostaje zatvoren do daljnjeg).

Izvor: grckainfo.com

Check Also

Raspisan javni poziv za interno raseljena lica

Grad Leskovac – Savet za migracije – Komisija za izbor korisnika za poboljšanje uslova stanovanja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *