Home / DRUŠTVO / Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Vlasotincu
hotel bell

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Vlasotincu

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je juče u prostorijama biblioteke „Desanka Maksimović“. Akcija je izvedena u organizaciji vlasotinačkog Crvenog krsta i Zavoda za transfuziju krvi iz Niša. Učešće je uzelo 48 dobrovoljnih davalaca krvi, tri lica krv su dala po prvi put.

„Budući da je na snagu stupio novi Zakon o transfuziji, od 1. januara Služba za transfuziju krvi u Leskovcu više ne prikuplja krv, oni su samo banka krvi, što znači da svaki naš sugrađanin kome je potrebna krv ne može više da obezbeđuje krv (odnosno vodi davaoce kako je bilo do sada) već Služba trebuje krv iz Zavoda, u našem slučaju to je Zavod za transfuziju krvi u Nišu. Banke krvi bi trebalo da imaju obaveznu rezervu krvi, sve se unapred planira. A ovdašnji Crveni krst i Zavod za transfuziju krvi iz Niša organizovaće po godišnjem planu redovne akcije dobrovoljnog davalaštva, a prema potrebi organizovaćemo i vanredne akcije. Odaziv na ovogodišnjoj prvoj akciji bio je dobar, a Vlasotinčani su još jednom pokazali svoju humanost“, rekla je Višnja Bunjevac, sekretar Crvenog krsta Vlasotince.

Po podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije tokom protekle godine 2,80% građana naše opštine, u odnosu na broj stanovnika, dalo je krv.

„Ako pogledamo statističke podatke za prošlu godinu, vidimo da u odnosu na druge opštine našeg okruga, Vlasotinčani više daju krv. Po podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije to izgleda ovako, Leskovac 1,93 % u odnosu na broj stanovnika, Bojnik 0,76 %, Lebane 1,78%, Medveđa 1,55% i Crna Trava 0,24 % . Nadam se da će ovakav rezultat biti podstrek da i tokom ove godine zajedno postignemo još veći uspeh “, rekla je Višnja Bunjevac.

Izvor: kcvlasotince.rs

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.