Home / DRUŠTVO / Agencija za bezbednost saobraćaja i MUP objavljuju rat bahatim vozačima
hotel bell

Agencija za bezbednost saobraćaja i MUP objavljuju rat bahatim vozačima

Kažnjavaćemo ih, tražiti, gledati šta objavljuju na društvenim mrežama i nijedan bahati vozač neće ostati neotkriven, obećao je ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, na startu kampanje “Veži pojas, ne prekidaj život“, koju policija sprovodi u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.

Prema statistici ove institucije, u 2020. godini je sigurnosni pojas na prvom sedištu koristilo 8o% vozača i putnika, ali se navika vezivanja na ostalim pozicijama u automobilu, izgleda još uvek nije “primila“, pa se na taj način od eventualnih povreda, preventivno štiti svega 2o posto gradjana.

Istraživanja pokazuju da je sigurnosni pojas sredstvo koje je spasilo najviše života u saobraćajnim nesrećama i da 75 procenata nastradalih prilikom ispadanja iz vozila, nije bilo vezano.

Sva ostala zaštitna oprema, ukoliko se ne koristi pojas, nema efekat i ne može u značajnoj meri uticati na negativne posledice.

Policija će striktno poštovati propise, pojačati kontrolu poštovanja mera bezbednosti na putevima i bahatim vozačima, u skladu sa Zakonom, oduzimati vozila kada god može, najavio je ministar Vulin.

– Ono što je još važnije jeste da radimo na promeni svesti svih učesnika u saobraćaju. Svako je, na svoj način odgovoran, kako za sebe, tako i za članove svoje porodice, druge vozače, putnike, pešake i bicikliste. Ima pomaka na bolje, ali ne treba izgubiti iz vida da godišnje u Srbiji život na putevima izgubi u proseku 100 ljudi. Brojke su katastrofalne i opominju da se u ovoj oblasti još uvek mora ozbiljno delovati.

Ministar Vulin je pozvao gradjane da koriste pojas u automobilima, a vozače da se ne bahate, jer će policija imati nultu toleranciju na nepoštovanje propisa, posebno po pitanju prekoračenja brzine, vožnje pod dejstvom alkohola i narkotika i upotrebe sigurnosnog pojasa.

Check Also

Država izdvojila 120 miliona dinara za kupovinu mini buseva za prevoz seoskog stanovništva

Foto: pixabey Na jučerašnjoj sednici Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa dodele …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *