Danas je Svetski dan voda

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

22. mart se, od usvajanja Rezolucije UN 1992. godine, svake godine obeležava kao Svetski dan voda, kako bi se naglasila važnost očuvanja vodenih resursa i širenje svesti o izazovima sa kojima se danas suočavamo.

Cilj obeležavanja ovog dana je da se istakne značaj resursa čiste vode na planeti i značaj vode za zdravlje, privredni razvoj i civilizaciju uopšte, kao i da se spreči humanitarna katastrofa i ratovanje zbog vode.Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića.

Voda zauzima ogroman deo površine planete Zemlje, međutim samo je mali deo te ogromne količine dostupan ljudima, u smislu da se može koristiti za piće i druge potrebe. Ispunjavanje osnovnih ljudskih potreba, društveno- ekonomski razvoj i smanjenje siromaštva u velikoj meri zavisi od vode.U današnje vreme svetske zalihe pijaće vode su u konstantnom opadanju, a potraživanjeovog prirodnog resursa je u stalnom porastu usled demografskih promena koje su takođe u stalnom porastu na globalnom nivou. Prema upozorenjima od strane međunarodnihorganizacija, kriza koju će nestašica vode izazvati u bliskoj budućnosti će bitiizražena u svim državama sveta.

Zagađivanje vode je postalo svakodnevnica u okviru ljudskog društva. Industrijskaproizvodnja, konstantni porast stanovništva, ekstremni vremenski uslovi (suše, poplave), doveli su do toga da se danas voda smatra najvrednijim prirodnim resursom. Zagađivanje iste je postalo akutni problem u okviru svih država međunarodne zajednice, pa se tako može reći da je i naša zemlja pogođena ovim problemom.Čuvajmo naše reke!

Check Also

Eksplozija na pumpi u Brestovcu, ima povređenih

Na benzinskoj punmi u Brestovcu došlo je do eksplozije metana koja je prijavljena policiji oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *