Ozimi usevi dobro prezimljavaju

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

foto: PSSS Leskovac

Ozimi usevi pšenice i ječma na teritoriji Jablaničkog okruga, obzirom na ”razvučenu ”setvu i nepovoljne vremenske prilike, dobro prezimljavaju i trenutno su u različitim fazama razvoja.

Tokom decembra i januara, na pojedinim parcelama, posebno onim sa neravnomernom dubinom setve, na kojima nije obavljena adekvatna dohrana osnovnim djubrivima, uočeno je žutilo u trakama.

– Proizvodjače ova pojava ne treba da brine, jer će, u narednom periodu doći do odbacivanja liski, i biljke bi, ako u skorije vreme ne bude dužih perioda sa golomrazicom, trebalo da nastave sa normalnim rastom i razvojem. Jednom rečju, to se, u velikoj meri , neće odraziti na prinose. Pšenica, koja je u zimu ušla na početku faze bokorenja, jako je dobro podnela trenutne niske temperature, ali treba podsetiti i na činjenicu da je većina sorti koje se uzgajaju u Jablaničkom okrugu, otporna na hladnoću, kaže savetodavac za ratarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, Boban Stanković.

foto:PSSS Leskovac

Snežni pokrivač, formiran na oranicama u proteklih 48 sati, ne samo da će zaštiti pšenicu, nego će joj obezbediti i neophodnu vlagu:

-Ratari, koji su zasejali u optimalnom roku, već je trebalo da obave prvu prihranu, a ukoliko nisu, to mora da im bude prioritetan zadatak. Ostali treba da se pripremaju za drugo đubrenje i mi preporučujemo upotrebu KAN-a, jer je zemljište na ovom području uglavnom kiselo. Optimalne količine su: 200 kilograma po hektaru prilikom prve i 100 tokom druge prihrane. U zavisnosti od Ph vrednosti, proizvodjači mogu da koriste i Ureu, kojoj je mana što deluje usporeno, jer mora da se transformiše u zemljištu, ističe Stanković.

foto: PSSS Leskovac

Puni efekat prihranjivanja zavisiće, kaže on, od padavina posle rasturanja azotnih đubriva. Ako u roku od sedam dana posle prihranjivanja padne 10 litara kiše po kvadratnom metru, uspeh je siguran.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *