Nacionalna služba za zapošljavanje počinje sa anketiranjem poslodavaca

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

         Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala u Leskovcu, od sutra će, u skladu sa programom rada za ovu godinu, sprovoditi anketiranje poslodavaca na području Jablaničkog okruga, kako bi se što bolje sagledale potrebe tržišta rada i napravili planovi za budući period.

 

        Na osnovu 11 pitanja upućenih poslodavcima, dobiće se informacije o planovima zapošljavanja, kao i neophodnim veštinama i znanjima koje potencijalni zaposleni treba da poseduju. Dobijeni rezultati će se koristiti za procenjivanje situacije na tržištu rada i kao polazište za usklađivanje usluga i mera koje pruža NSZ sa potrebama ekonomije. Svrha anketiranja poslodavaca je i identifikacija deficitarnih zanimanja, kako po regionima, tako i po privrednim sektorima.  

        Anketiranje poslodavaca sprovodi se već par godina na području svih filijala zapošljavanja u Srbiji. Najpre je pokrenuto kao projekat, a danas je redovna aktivnost NSZ. Leskovačka Filijala istraživanje će vršiti na uzorku od 92 preduzeća, od kojih je 65 malih, 22 srednja i 5 velikih.

         Naši saradnici, prilikom obilaska preduzeća, treba da dobiju odgovor o budućim planovima poslodavaca, objašnjava Marija Stevanović, šef odseka za posredovanje pri zapošljavanju u leskovačkoj Filijali.  Naime, uzima se početno stanje koje je bilo na kraju prošle godine, uočava se da li se ono u međuvremenu promenilo, koji su potrebni profili zanimanja, da li je bilo novozaposlenih ili odliva iz firme i po kom osnovu, da li su se određena radna mesta ugasila ili su se otvorila nova. Takođe se dobijaju informacije o tome da li poslodavac zapošljava osobe sa invaliditetom i kakvi su planovi za narednu kalendarsku godinu, da li će doći do povećanja ili smanjenja broja zaposlenih i za koje radne pozicije, kao i da li na postojećim radnim mestima postoje nedostaci u smislu nekih posebnih znanja i veština, objašnjava ona.

         Na osnovu dobijenih odgovora pravi se izveštaj na nivou okruga, koji kasnije ulazi u ukupni izveštaj na nivou republike, a na osnovu njega se planiraju mere aktivne politike zapošljavanja za narednu kalendarsku godinu. Izveštaj je od koristi i lokalnim samoupravama tokom izrade lokalnih akcionih planova i pomaže kod odlučivanja koje će se mere i aktivnosti finansirati ili subvencionisati, objašnjava Marija Stevanović. Sa druge strane, osim statističkog značaja, ovi podaci mogu koristiti Ministarstvu prosvete za planiranje upisa učenika u nove obrazovne profile, ukoliko istraživanje pokaže da se kod poslodavaca pojavljuje potreba za većim zapošljavanjem lica određenog profila zanimanja ili ako postoje odgovarajuća znanja i kompetencije koje mi sada nemamo u obrazovnom sistemu, a koje će u budućnosti biti potreba tržišta rada. Podaci su od značaja i za planiranje obuka za nezaposlene na nivou Filijale, ukoliko tržište zahteva nove obrazovne profile i neka posebna znanja i ukoliko postoji šansa da polaznici, po završetku obuke, dođu do radnog mesta, dodaje Stevanovićeva.

A. Jovanović

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *