Siva knjiga zdravstva u najavi drugog talasa epidemije predlaže uključivanje privatnih klinika

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Zakazivanje specijalističkih pregleda bilo bi brže i efikasnije, kada bi lekar opšte prakse bio u obavezi da u roku od 24 sata zakaže pacijentu specijalistički pregled kroz sistem IZIS , a u slučaju da slobodnih termina nema u narednih mesec dana, pacijent odmah zakaže pregled u privatnoj praksi, uz refundaciju troškova. To je predlog Sive knjige zdravstva, koju je, zbog pandemije, podržao NALED.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u Srbiji je u 2018. obavljeno ukupno 14,5 miliona specijalističkih pregleda u državnoj praksi, što govori da je u proseku svaki građanin dvaput posetio lekara specijalistu.

Prema broju uputa koji su izdavani kroz IZIS, pre pojave COVID-19, najtraženiji su bili specijalisti interne medicine i oftalmolozi – kojima se dnevno za pomoć obratilo u proseku 6.720, odnosno 5.882-oje građana  . Slede zatim fizijatri, otorinolaringolozi, ortopedi i traumatolozi, za koje se izda izmedju 3.600 i 4.700 uputa dnevno.

U Srbiji ima gotovo 15.00 lekara specijalista – najviše internista (2.037), pedijatara (1.690), i ginekologa i akušera (1.116). Iako brojevi pokazuju  da bi pacijenti trebalo bez problema da zakažu termin u kratkom roku, dešava se da na pojedine zdravstvene provere čekaju i po par meseci, zbog deficita stručnjaka odredjene grane, opreme ili neravnomerne raspodele kadrova po regionima.

Trenutna praksa nalaže da izabrani lekar, u slučaju da nema slobodnih termina u IZIS-u, izdaje papirni uput bez napisanog termina, nakog čega pacijenti nastavljaju da zovu i obilaze šaltere različitih zdravstvenih ustanova kako bi zakazali specijalistički pregled. Često se dešava da ih ne prime sa uputom bez napisanog termina, zbog čega se i po više puta vraćaju kod izabranog lekara i tako troše svoje i dragoceno vreme lekara.

Siva knjiga zdravstva, na koju se NALED nadovezao predlogom mera za smanjenje posledica drugog talasa virusa kovid -19, traži da se pacijentima odmah pošto od izabranog lekara dobiju informaciju da su svi termini kod specijaliste u narednih 30 dana popunjeni, omogući da se obrate privatnoj praksi, obave pregled i plate, a novac potom refundiraju. Na ovaj način bi se rasteretio državni zdravstveni sistem , a građani bi dobili blago vremenu zdravstvenu pomoć.

S.Ć.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *