Digitalni prostor kao realna pretnja za izloženost mladih nasilju

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Donošenje Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja potvrda da je Vlada odlučna u učvršćivanju snažnog društvenog odgovora u prevenciji i sprečavanju nasilja nad najmlađima i njihovoj zaštiti i podršci.

Ovaj dokument prepoznao je digitalni prostor kao novi realan kontekst u kojem su deca izložena nasilju i rizicima za njihovu bezbednost, socijalnu sigurnost i zdravlje, budući da je institucionalna podrška ključna za jačanje bezbednosti dece na internetu.

Sa ciljem zaštite najmlađih u onlajn okruženju, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u februaru 2017. godine uspostavilo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji je do sada imao više od 16.500 poziva, upita i onlajn prijava, odnosno 3.055 formiranih predmeta. Centar predstavlja institucionalni mehanizam koji deluje preventivno, savetodavno i reaguje na prijave ugrožavanja dece na internetu, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, centri za socijalni rad i domovi zdravlja.

Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja doprineće tome da digitalno nasilje bude dodatno suzbijano, uporedo sa podizanjem kapaciteta institucija da reaguju blagovremeno i efikasno.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *