U Srbiji od početka epidemije zaražene 7.483 osobe, preminulo 144 pacijenata

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su u našoj zemlji do danas, do 15 časova, testirani uzorci 3.563 osobe, od kojih je 207 pozitivno na prisustvo koronavirusa.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija istakla da su do sada ukupno 3.164 pacijenta hospitalizovana, dok se trenutno na respiratoru nalazi 95 pacijenata.

Od početka epidemije u Republici Srbiji testirano je ukupno 54.887 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, navela je ona i naglasila da je od poslednjeg izveštaja preminulo još pet osoba kao posledica infekcije ovim virusom.

Reč je o dve osobe muškog i tri ženskog pola, dok ukupan broj preminulih od početka epidemije iznosi 144 osobe, a procenat smrtnosti 1,92 odsto, ukazala je Kisić Tepavčević, uz napomenu da ukupan broj izlečenih građana iznosi 1.094.

Ona je precizirala da je distribucija pacijenata u odnosu na bolnicu u kojoj se trenutno leče sledeća – na Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije leče se 63 pacijenta, u KC u Nišu u starom delu 160, u novoj zgradi KC Niš 279, u KC Vojvodine 80, u KC Kragujevac 87 pacijenata, u KBC „Dragiša Mišović“ 229, na Klinici za pulmologiju KC Srbije 81 pacijent, u KBC „Zemun“ 308, u KBC „Zvezdara“ 307 osoba, u Opštoj bolnici Pančevo smešteno je 115 lica, u Opštoj bolnici Leskovac 127, u Vojnoj bolnici „Karaburma“ 54, na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti na Banjici 200 pacijenata, a na Beogradskom sajmu 216.

Prema njenim rečima, u Domu studenata Medicinskog fakulteta u Nišu nalazi se 149, u Učeničkom domu u tom gradu 106 osoba i u Hali 1 Novosadskog sajma 91. Kisić Tepavčević  je precizirala da se u Srednjoj medicinskoj školi „Dva heroja“ u Novom Pazaru leči 41 osoba, a na Infektivnom odeljenju bolnice u tom gradu 19 pacijenata. U privremenoj bolnici u Hali sportova u Kruševcu zbrinuto je 44 obolelih, u privremenoj bolnici „Plava hala“ u Čačku 14, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 48, na Institutu za rehabilitaciju „Selters“ u Mladenovcu 46 pacijenata, u Specijalnoj bolnici Banja Koviljača 56, u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji 48 i na Institutu za lečenje i rehabilitaciju Niška banja – hotel „Zelengora“ 197, dodala je ona.

Kisić Tepavčević je, kada je reč o ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacijama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, istakla da je na današnji dan ovaj virus potvrđen kod 534 korisnika i 131 zaposlenog. Prisustvo ovog virusa registrovano je u 31 ustanovi ovog tipa, ukazala je ona i dodala da je do ovog trenutka zabeleženo da su izlečene 44 osobe koje se nalaze u ovim ustanovima.

Epidemilog Predrag Kon je, završavajući dnevni izveštaj ukupnog opterećenja obolevanjem i umiranjem od COVID-19 u Republici Srbiji, precizirao da je u KBC „Dragiša Mišović“, od 229 osoba koje se tamo leče, bilo 32 dece, 23 majke, šest beba od kojih su tri pozitivne, sedam porodilja od kojih su tri pozitivne, kao i šest trudnica.

Check Also

„Noć tvrđava“ na Skobaljić gradu 10. maja

Grad Leskovac i Narodni muzej u Leskovcu će ove godine učestvovati u regionalnoj manifestaciji „Noć …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *