Vlasotinačko vinogorje je jedno od retkih vinogorja koje je ostalo verno tradicionalnom načinu proizvodnje vina. Postoji, međutim, grupa mladih momaka čija su vina postala prepoznatljiva i čiji kvalitet raste. Oni, evidentno, čitaju o tome i željni su da napreduju u tom poslu – rekao je tehnolog za vinarstvo i vinogradarstvo Dušan Janjić koji više od 20 godina ocenjuje vlasotnačka vina kao član komisije za izbor najboljih vina na Vinskom balu.
Ove godine, na 33. Vinskom balu, u kategoriji vrhunskih belih vina treće mesto osvojilo je vino Bratislava Ristića iz Gložana, drugo vino Saše Jovića takođe iz Gložana, a najbolje je, prema oceni komisije, vino Novice Petrovića iz Vlasotinca.
U kategoriji autohtonih belih vina, treće mesto pripalo je Draganu Pešiću iz Gložana, drugo Saši Joviću, takođe iz Gložana, a najbolje autohtono belo vino proizveo je Novica Đokić iz Vlasotinca.
U kategoriji vrhunskih crvenih vina treće mesto pripalo je Vinariji Filipajac, drugo Novici Petroviću iz Vlasotinca i prvo Novici Đokiću iz Vlasotinca.
Što se autohtonih crvenih vina tiče, treće mesto osvojilo je vino Bratislava Ristića iz Gložana, drugo vino Zorana Popovića iz Vlasotinca, a za najbolje autohtono crveno vino komisija je proglasila vino Jovana Pečenkovića iz Vlasotinca.
Tehnolog Dušan Janjić dodaje da su postavljeni dobri temelji u sadnji vinograda, da rIzlinga i prokupca ima najviše, ali i da je jedan od najboljih sovinjona ovde u Vlasotincu.
-Sorta kaberne sovinjon se je u Vlasotincu jako lepo aklimatizovala i daje izuzetne rezultate. Sovinjon blank posađen u vlasotinačkom vinogorju u krugovima vinara važi za jedan od najboljih u Srbiji, kao sirovina. Nema, međutim, njegove ozbiljnije prerade – kaže Janjić.
U vlasotinačkoj opštini pod vinogradima je, prema zvaničnim podacima, oko 1500 hektara, ali se tek trećina zasada aktivno obrađuje.