Saradnja opštine Medveđa i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Projekat ”Institucionalna podrška SKGO – faza 2” je nastavak uspešno sprovedene institucionalne podrške SKGO u periodu od 2010-2014, koju SKGO pruža Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC). Evaluacija projekta održana je  u Beogradu od 22.-25. januara, na kojoj je učestvovao  predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić.

U okviru druge faze institucionalne podrške, SKGO nastoji da obezbedi kontinuirani uticaj jedinice lokalnih vlasti na razvoj nacionalnih javnih politika i propisa koje se odnose na njih i da im obezbedi osnovnu podršku za implementaciju usvojenih propisa kroz saradnju sa LS u okviru organa i tela SKGO i direktnoj komunikaciji sa gradovima i opštinama.

Najvažnije aktivnosti i rezultati sprovedeni ili podržani kroz institucionalnu podršku SKGO od strane SDC-a jesu:

– Finansiranje lokalne samouprave

– Javna svojina lokalne samouprave

– Ozakonjenje bespravno izgrađenih objekata

– Planiranje i izgradnja

– Programski budžet

– Dualno obrazovanje

– Javno zdravlje i dr.

Tokom 4 godine realizovanja ovog projekta, u cilju zastupanja i zaštite interesa opština i gradova, SKGO je aktivno učestvovala u pripremi ili izmeni oko 40 zakonskih, programskih ili strateških nacionalnih dokumenata.

Tako su predstavnici SKGO zastupali interese lokalnih vlasti tokom pripreme sledećih propisa: Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, Zakona o opštem upravnom postupku, Izmenama Zakona o budžetskom sistemu, Izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakona o ozakonjenju bespravno izgrađenih objekata, Zakona o sportu, Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, Zakona o javnom zdravlju, Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i mnogih drugih.

Koncept i ideja samog sastanka jeste da se lokalna vlast susretne sa evaluatorima i u razgovoru sa njima razmene iskustva o sprovođenju projekta kroz aktivnosti koje su u okviru njega realizovane. Predsednik opštine Medveđa je na ovu temu razgovarao sa dva evaluatora, jednim iz Švajcarske i jednim iz Srbije. Pored Medveđe, na sastanku  je učestvovao i grad Kraljevo.

 

Check Also

Iz budžeta grada isplaćena prva rata za projekte iz oblasti socijalne zaštite

Iz budžeta grada Leskovca danas je isplaćena prva rata za projekte iz oblasti socijalne zaštite …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *