Otvoren osmi Svetionik znanja

Proteklih dana u Vršcu je otvoren osmi „Svetionik znanja“, tradicionalno takmičenje srednjoškolaca iz 10 lokalinih zajednica Srbije koje se sprovodi u organizaciji Svetionika znanja i Asocijacije za afirmaciju kulture (ASK).

„Svetionik znanja“ svečano je otvorila Snežana Klašnja, savetnica ministra za omladinu u Ministarstvu turizma i omladine, koja je 2017. godine otvorila prvi Svetionik znanja. Klašnja je tom prilikom naglasila važnost projekta „Svetionik znanja“ za mlade i istakla da Ministarstvo kontinuirano radi na unapređenju njihovog položaja. Ona je posebno istakla da projekti poput „Svetionika znanja“ predstavljaju
idealnu priliku za mlade da se aktivno uključe u razvoj svojih zajednica i doprinesu njihovom boljitku.

Tokom događaja 40 srednjoškolaca iz Beograda, Valjeva, Vranja, Vršca, Gnjilana, Zaječara, Kragujevaca, Leskovaca, Niša i Čačka upoznali su se sa svojim vršnjacima i mentorima sa kojima će osmiliti projekte za unapređenje zajednice u kojoj žive, i na taj način pokrenenuti promene u svom gradu. Ove godine, uz stručno vođenje mentora i kordinatora timovi će raditi na projektima iz oblati informacione tehnologije, zaštite životne sredine, javnog zdravlja i društvene odgovornosti. Svaki tim čini četvoro srednjoškolaca treće i četvrte godine, a tim koji osvoji prvo mesto dobiće novčanu nagradu koja će im omogućiti da svoju projektnu ideju sprovedu u delo.

Programska direktorka Svetionika znanja, Maja Rubin tom prilikom istakla je važnost uključenja mladih u naše društvo i promene koju Svetionik donosi tokom poslednjih osam generacija.

“Izuzetno je važno naglasiti koliko je projekt „Svetionik znanja“ ključan za naše društvo. Ova inicijativa je usmerena na obrazovanje mladih lidera i podsticanje pozitivnih promena. Mladima pružamo priliku da se razvijaju i postanu odgovorni građani. Verujem da će ovaj projekt oblikovati našu budućnost na bolje i doneti pozitivne promene u našoj zajednici.“

“Svetionik znanja“ se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije,a sprovode ga Svetionik znanja i Asocijacija za afirmaciju kulture (ASK).

Check Also

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio povećanje penzija od 1. januara 2025. godine

Na sinoćnjem gostovanju na TV Pink, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da će od …