Izložba “15 godina Vekovnika” obeležava jubilej: Najuspešnija strip izložba u regionu

Na današnjoj konferenciji za štampu održanoj u Leskovačkom kulturnom centru, organizatori izložbe “15 godina Vekovnika” istakli su značaj jubilejne postavke, koja se sa ponosom može smatrati najizlaganijom strip izložbom u regionu.

Serijal, koji su osmislili scenarista Marko Stojanović i preko 200 crtača sa Balkana, već tri godine obilazi gradove u Srbiji i širom Balkana, i do sada je postavljen 15 puta. Tokom konferencije, Stojanović je izjavio:

“Značaj ove 15. postavke je višestruk. Postala je najizlaganija strip izložba u regionu, a takođe je otvorila 18. Novosadski strip vikend i bila prva izložba ikada postavljena u novom prostoru Galerije Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Posebno je važno što smo uspeli da postavimo izložbu u sve tri dosadašnje srpske prestonice kulture – Čačku, Užicu i Novom Sadu, čime smo simbolično povezali ova tri grada.”

Izložba je do sada obišla mnoge gradove, uključujući Niš, Beograd, Zaječar, Valjevo, Brašov, Sofiju, i druge. Publika širom regiona imala je priliku da uživa u radovima koji prikazuju bogat svet “Vekovnika”, a posebno interesovanje izazvala je činjenica da je u dva navrata izložba imala čak tri paralelne postavke u tri različite države istovremeno. Ovo nije samo umetnički projekat, već i jedinstvena kulturna nit koja povezuje različite gradove i države Balkana, prenoseći priče i umetničke izraze preko granica.

Leskovčani će uskoro moći da uživaju u ovoj izložbi u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, čime se grad potvrđuje kao važna stanica u svetu balkanskog stripa.

Check Also

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio povećanje penzija od 1. januara 2025. godine

Na sinoćnjem gostovanju na TV Pink, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da će od …