Posledice požara u fabrici “Nevena Kolor”: Merenja pokazuju da je vazduh u Leskovcu trenutno u normali, ali brige ostaju

Nakon požara koji je juče, 23. avgusta, izbio u pogonu fabrike “Nevena Kolor” u Leskovcu, u severnom delu grada na ulazu iz pravca Beograda, građani su sa zabrinutošću pratili situaciju.

Požar, koji je izbio oko 17 časova, izazvao je gust crni dim koji se širio gradom, a stanovnici su strahovali za kvalitet vazduha. U neposrednoj blizini pogođene fabrike, u krugu fabrike “Jura”, postavljen je osmokanalni aparat za uzorkovanje vazduha, gde je započeto merenje osnovnih parametara zagađenja, uključujući sumpor dioksid, azotni dioksid i čađ.

Prema preliminarnim rezultatima merenja, koja su započeta sinoć u portirnici fabrike “Jura”, kvalitet vazduha je u normali, što znači da je vazduh bezbedan za udisanje. Međutim, kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, pravo stanje zagađenja će se tek utvrditi u narednim danima, jer je potrebno vreme da se precizno izmere koncentracije zagađujućih materija nakon požara koje ne radi ZZJZ Leskovac, već neke druge institucije.

Iako je požar saniran, postoji zabrinutost da će Leskovčani tek osetiti posledice zagađenja. Zabrinutost se širi i van granica Leskovca, jer su stanovnici drugih opština, uključujući Prokuplje, Niš i Vranje, prijavili da su tokom jučerašnjeg dana primetili oblake crnog dima koji su dolazili do njihovih mesta.

Check Also

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio povećanje penzija od 1. januara 2025. godine

Na sinoćnjem gostovanju na TV Pink, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da će od …