Apel Srpskog lekarskog društva: Molimo roditelje da zaštite svoju decu MMR vakcinom

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Izvršni odbor Srpskg lekjarskog društva uputio je javno apel građanima, a pre svega roditeljima da se vakcinišu protiv MMR vakcine.

Apel prenosimo u celini i bez izmena.

“Poštovani građani,
Dragi roditelji,

Zbog drastičnog pada primene MMR vakcine poslednjih godina, Srbija se nalazi na pragu epidemije morbila, mupsa i rubeole! Reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite. Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i bakterijskih superinfekcija.

Ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih sedam pet godina. Virus mumpsa (parotitisa) takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dečaka u pubertetu i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

Uzrok odustajanja od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamernih informacija kojima su izloženi roditelji. Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi srazmerno težini nedela i adekvatnu odgovornost.

U skladu s tim, želimo da istaknemo da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanosti sa autizmom. Ove činjenice su egzaktno i nesporno naučno dokazane. Otuda molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine.

Izvršni odbor Srpskog lekarskog društva”

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *