Povratnicima iz inostranstva i potencijalim migrantima sa juga Srbije,”Giz” dodelio opremu za samozapošljavanje

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Tridesetoro povratnika i potencijalnih migranata iz Leskovca, Lebana i Bojnika, nakon obuke je dobilo opremu za pokretanje ili unapređenje sopstvenog posla.

U okviru projekta ”Nove mogućnosti”, koji je deo Programa ”Migracije za razvoj” obuku je organizovao Klub za osnaživanje mladih 018, uz podršku GIZ-a.

Danas su ugovori dodeljeni povratnicima iz inostranstva i potencijalnim migrantima sa teritorije grada Leskovca, vredni ukupno 22.500 evra.

– Osnaživanje ove kategorije ljudi je jedan od glavnih ciljeva programa, a kroz edukaciju, oni su stekli znanja i veštine da pokrenu i unaprede svoje biznise i izrade biznis planove. Osim opreme i obuka, korisnici dobijaju i konstantnu mentorsku podršku, tokom trajanja projekta. Građani iz ugrožeih kategorija i povratnici iz Nemačke i ostalih zemalja EU, nemaju mogućnost da pokrenu svoj posao, zbog nepoznavanja procedura, loše finansijske situacije i, vrlo često, diskriminacije, iastakla je menadžerka GIZ-a, Marija Dragić.

– Kroz ovakve projekte ispunjavamo nekoliko ciljeva: pomažemo ove društvene kategorije da pokrenu ili unaprede svoje poslovanje, da se integrišu u društvo, podižemo svest većinskog stanovništva o važnosti inkluzije i ravnopravnosti svih, obezbeđujemo porodicama povratnika da prihoduju i rade u svojoj zemlji, ali i sprečavamo dalje migracije i odlazak iz zemlje, što predstavlja veliki društveni problem, s obzirom na to da Republika Srbija i Savezna Republika Nemačka imaju potpisan sporazum o readmisiji”, istakao je Nikola Božanović, projektni menadžer iz organizacije KOM 018, koja sprovodi ovaj projekat.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *