Za učešće u novom onlajn programu ”Prekvalifikacije za IT”, prijavilo se 1.500 ljudi

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Polovinu prijavljenih čine žene, što je vrlo značajno, jer većinu zaposlenih u IT sektoru čine muškarci. Nakon testiranja biće odabrano 400 kandidata koji će proći 250 sati obuke i 120 sati prakse

Program organizuje Kabinet predsednice Vlade, u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno Kancelarijom za informacione tehnologije, a u saradnji sa UNDP programom.

Prvi krug testiranja prijavljenih kandidata je počeo 15. juna. Testiranje se sprovodi putem onlajn platforme Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i obuhvata testove ličnosti, inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog rezonovanja, rešavanja problema i engleskog jezika.

Na osnovu rezultata biće odbrano 400 kandidata, koji će dobiti priliku da prođu najmanje 250 sati stručne obuke iz programskih jezika, 40 časova obuke iz ”mekih” veština ( pisanje CV-ja, priprema za razgovor sa poslodavcima, komunikacija na radnom mestu) i 120 časova prakse.

Obuke će biti sprovedene tokom ove i sledeće godine, u onlajn formi, kako bi polaznici iz cele Srbije mogli u svom domu da stiču nova znanja i veštine iz IT oblasti.

Zahvaljujući programu ”Prekvalifikacije za IT”, obučeno je preko 2.200 polaznika. Više od 35% se zaposlilo u IT sektoru, sa početnom zaradom od skoro 70.000 dinara. Tokom 2019. i 2020. godine, program obuka je organizovan i za osobe sa invaliditetom, što je rezultiralo zapošljavanjem trećine kandidata.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *