Ivo Andrić, jedini srpski i jugoslovenski nobelovac, umro je na današnji dan pre 47 godina

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ivo Andrić sa suprugom Milicom, po saznanju da mu je dodeljena Nobelova nagrada

Ivo Andrić, srpski i jugoslovenski književnik, doktor nauka i diplomata, rodio je u selu Dolac, 9. oktobra 1892. godine. Kao gimnazijalac, bio je pripadnik naprednog revolucionarnog pokreta protiv austro-ugarske vlasti, ”Mlada Bosna” i strastveni borac za oslobađanje južnoslovenskih naroda od Austro-ugarske monarhije.

U Gracu je diplomirao i doktorirao, a vreme između dva svetska rata, proveo u službi u konzulatima i poslanstvima Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Bukureštu, Gracu, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i Berlinu.

Njegova najpoznatija dela su ”Na Drini ćuprija”, ”Travnička hronika”, ”Prokleta avlija”, ”Gospođica”, ”Jelena, žena koje nema”. U pomenutim romanima i brojnim pripovetkama, epskom snagom je oblikovao teme i prikazivao sudbine ljudi iz istorije svoje zemlje.

Upravo sa ovim obrazloženjem, Nobelov komitet mu, 1961. godine, dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, a Andrić se na priznanju zahvalio ”Besedom o priči i pričanju”.

Milion dolara, koliko iznosi novčana nagrada, u potpunosti je poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

Kada 1968. godine, u porodičnoj kući u Herceg Novom, umire književnikova supruga Milica, Andrić svoje društvene aktivnosti svodi na najmanju moguću meru, mnogo čita i malo piše. Zadravlje ga polako izdaje, često boravi u bolnicama i banjama, a umire na staroj VMA u Beogradu, 13. marta 1975. godine.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, gde je, nekoliko godina kasnije, osnovana Zadužbina sa njegovim imenom. Jedna od najvažnijih odredbi piščeve oporuke bila je da se njegova zaostavština sačuva kao celina, kao legat, i nameni za opšte kulturne i humanitarne potrebe. Na osnovu Andrićeve testamentarne volje, svake godine se dodeljuje Andrićeva nagrada, za priču ili zbirku priča na srpskom jeziku.

Izvor i fotografije: Wikipedia

Check Also

Gradonačelnik Cvetanović uručio 45 ugovora za projekte iz oblasti kulture

U Svečanoj sali grada Leskovca danas je održana ceremonija uručenja ugovora za projekte iz oblasti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *