Posivela ”pamučna pluća”: Kakav vazduh udišu Leskovčani?

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

”Pamučna pluća”, ispred Zavoda za javno zdravlje, postavljena sa ciljem demonstracije kvaliteta vazduha koji udišu građani Leskovca su potpuno posivela, a na obodima dobila i gotovo crne tonove.

Za samo mesec i po dana, platnena pluća, u koja mali ventilatori usisavaju vazduh, potpuno su promenila boju, što govori u prilog tvrdnji da je u Leskovcu, posebno u užem gradskom jezgru, vazduh, tokom zime, prilično zagađen.

U prilog tome govore i zvanični rezultati merenja kvaliteta vazduha, na četiri lokacije: Kod Tehnološkog fakulteta, Medicinske škole, ”Vodovoda” i Vrtića ”Kolibri”. Zavod za javno zdravlje svakodnevno objavljuje izveštaje o merenjima i utvrđenim vrednostima. Tokom grejne sezone, pokazuju nalazi, udišemo jako zagađen, zagađen ili prihvatljiv vazduh, a tek ponekih dana, on je, prema parametrima, ocenjen kao dobar, vrlo retko i odličan. Na fotografijama ispod su izveštaji za 15. i 30. januar.

Statistički podaci pokazuju da godišnje zbog zagađenja vazduha u Srbiji umre 15.000 ljudi, saopštio je svojevremeno TIM 42, odgovoran za postavljanje ”pamučnih pluća”. Ovo udruženje, pozivajući se na izveštaje Zavoda za javno zdravlje, konstatuje da je u Leskovcu, stopa respiratornih obolevanja u grejnoj sezoni, 2,5 puta veća, u odnosu na ostale periode godine.

Check Also

U hramu Svete Petke u Rudaru obeležena decenija “Dečije vaskršnje priredbe”

U crkvi Svete Petke u Rudaru, najstarijem Hramu u Leskovačkom kraju proslavljen je Vaskrs uz …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *