Odnosi Srbije i Mađarske nikad bolji: Vreme za novi stepenik u privrednoj saradnji

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Kancelarija u Leskovcu, odnosno Info punkt Komiteta za zapadni Balkan Regionalne privredne komore Mađarske, otvorena je zahvaljujući potpisanom Memorandumu između dve institucije.

Robna razmena Srbije i Mađarske, za devet meseci 2021. godine, iznosila je milijardu i 867 miliona evra i u narednom periodu bi trebalo bi da bude i veći, jer su otvaranjem kancelarije u Leskovcu, stvoreni još povoljniji uslovi za to, reči su, kojima se gostima na otvaranju obratila Čila Gencel, treći sekretar Ekonomske kancelarije Ambasade Mađarske.

Direktor Privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Goran Jović, izrazio je zadovoljstvo što je, posle mesec dana priprema, jedna ideja dobila otelotvorenje u Kancelariji Mađarske privredne komore na jugu Srbije.

– Dobijamo priliku da realizujemo neke vrlo važne projekte, kao što je Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Lebanu, koji će Komitet finansirati sa 10,5 miliona, a samo za izradu projektno-tehničke dokumentacije mađarska Vlada je izdvojila 400.000 evra. Na teritoriji dva najjužnija okruga u Srbiji, nema mnogo mađarskih investitora. Tu su, za sada OTP banka, Mol-lanac benzinskih pumpi i Leskovačka mlekara, primer jedne od najuspešnijih privatizacija u Leskovcu. Nadam se da će mađarski kapital početi da stiže u Srbiju, te da će se 13 lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga, nastaviti da razvija i uz podršku ove moćne članice Evropske unije.

Predsednik Komiteta za Zapadni Balkan, Atila Galamboš, oduševljen je zbog činjenice da sa srpskim prijateljima, kako se izrazio, deli ambicije, želje i planove:

– Saradnja između regionalnih komora je važna, a rad Komiteta obuhvatiće šest zemalja. Moj zadatak je bio da nađem ”početnu” teritoriju, a Srbija, posebno jug imaju izuzetno povoljan geografski položaj,naročito zbog Severne Makedonije. Izgradnja Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Lebanu, jedan je od tri projekta kojima smo planirali da započnemo saradnju. Ovde smo i da istražimo druge mogućnosti, da preko Punkta kontaktiramo mala i srednja preduzeća i organizujemo privredno-ekonomske razmene između Srbije i Mađarske.

Ambasador Srbije u Budimpešti, Ivan Todorov podsetio je na to da su partneri potpisali bilateralne ugovore koji otvaraju saradnju na mnogo planova.

– Citiraću gospodina Jovića, koji kaže da nismo siromašni, već nedovoljno iskorišćeni. Očekujem izuzetno dobre rezultate i mogu samo da čestitam što ste, samo mesec dana nakon potpisivanja Memoranduma, organizovali rad Kancelarije. Mađarska i Srbija, kao dve ozbiljne zemlje, pridaju veliki značaj regionalnoj saradnji, tako da verujem da će Punkt biti još jedan element u pokretanju njenog razvoja.

Leskovac je, podsetio je gradonačelnik Leskovca, prvi grad u Srbiji, koji je BFC sertifikat dobio po četvrti put, jer zaista predstavlja povoljno poslovno okruženje:

– Investitori u naš grad rado dolaze. U poslednje tri godine, otvoreno je nekoliko hiljada novih radnih mest, najviše kod inostranih poslodavaca. S obzirom na činjenicu da je centar Jablaničkog okruga i adminstrativni centar regiona, koji je među retkima u Srbiji, na samom kraju izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Pozivam vas da je posetite, jer imate nameru da sličan posao radite u Lebanu, ali i da zajedno obiđemo Leskovačku mlekaru, sa većinskim mađarskim kapitalom, koja proizvodi jedan od najkvalitetnijih sireva, odnosno kačkavalja.

Po završetku protokolarnog dela, direktor RPKLE, Goran Jović i predsednik Komiteta, Atila Galambaš, simboličnim presecanjem vrpce, proglasili su Punkt otvorenim. Ceremoniji su prisustvovali i Miroslav Knežević, pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju, Zoran Dimitrijević, državni sekretar u Ministarstvu privrede, Karol Robert Šercer, drugi savetnik ambasade Mađarske u Srbiji, počasni konzuli Mađarske u Srbiji, Milan Radunović i Miloje Branković, kao i predsednik Parlamenta privrednika leskovačke komore, Slađan Disić.

Check Also

Za Leskovac zajedno traži smenu direktorke Vodovoda

Lider Grupe građana Za Leskovac ZAJEDNO dr Nenad Zdravković zatražio je danas na konferenciji za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *