Početna / DOGAĐAJI / 30 – oro Leskovčana dobilo ugovore za započinjanje ili unapredjenje poslovanja
hotel bell

30 – oro Leskovčana dobilo ugovore za započinjanje ili unapredjenje poslovanja

Za započinjanje ili unapredjenje poslovanja, 30-oro Leskovčana od HELP-a je dobilo donacije u opremi, maksimalne vrednosti 2.400 evra. 53% podržanih korisnika se bavi zanatom, a 47% pruža različite vrste usluga.

Sunčica Gorčić je varilac, auto-limar i lakirer i ovaj , gotovo tipično muški posao, obavlja u  svojoj radnji u Manojlovcu.

„Suprug je posao započeo pre tri decenije, a ja sam mu se priključila 2001. godine. Danas je situacija obrnuta-najveći deo posla obavim ja, dok mi  pomaže samo po vremeno. Posao ne ide loše, a ko hoće da radi i trudi se, može i da zaradi. Bilo je u početku nepoverenja, posebno kod muškaraca, koji su sumnjali da žena može da im vari i farba auto,ali se oni, koji jednom dodju, uglavnom vraćaju,  priča ova mlada žena, koja je zvanično zaposlena u Preduzeću “Beli bor“.

Prepodne je rezervisano za radionicu, posle podne za fabriku, a tu su i svakodnevne obaveze jedne žene oko kuće i dece. Sunčica veruje da će joj donacija u opremi, a to su stubna dizalica,  pumpa za pranje automobila i aparat za zavarivanje, pomoći da posao unapredi, a sebe još više usavrši.

Grad Leskovac prepoznaje važnost ovakvih projekata, pa je Organizacija HELP, u okviru srpsko-nemačke saradnje u mogućnosti da ovde počne realizaciju sedmog programa  podrške pokretanju i unapredjenju malih biznisa:

„Moram da naglasim da su dobri rezultati ove saradnje potvrdjeni kroz analizu uticaja, koju je Help sproveo pre dve godine. U njoj se se vidi da je, od svih malih biznisa, podržanih od 2002. godine i danas aktivno 74%. To je za nas zaista veliki uspeh i pokazatelj  Nemačkoj vladi da su kriterijumi , korišćeni prilikom odabira korisnika potpuno ispravni, istakla je menadžerka za ekonomski razvoj, Maša  Bubanj.

Ugovore sa Help-om i gradom Leskovcem danas je potpisalo 30-oro Leskovčana, koji će započeti ili unaprediti poslovanje:

„Donacija se sastoji u opremi ili materijalu, prosečne vrednosti 2.4oo evra, organizaciji poslovnih i stručnih obuka prema potrebama korisnika i praćenju podržanih mikro i malih biznisa. Projekat je zajednički finansiran od Vlade Nemačke, preko Organizacije “Help“ sa 72.000 evra i grada Leskovca, čije učešće iznosi 28.800 evra. Pokretanje sopstvenog biznisa i razvoj preduzetništva su efikasan način da se poveća zapošljivost, zbog čega grad Leskovac sprovodi sam ili se priključuje merama poput ove, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Kroz sedam projekata, koliko  ih je Help  do sada realizovao u Leskovcu, sa preko milion evra,podržano je 315 malih i mikro biznisa i osnaženo isto toliko porodica, a  nekima od njih to je i jedini redovan izvor prihoda.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Nišlije uživale u EU karavanu

EU karavan je juče posetio Niš, gde su svi zainteresovani posetioci i prolaznici imali mogućnost da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *