Home / DRUŠTVO / 107 GODINA OPŠTE BOLNICE LESKOVAC Velika ulaganja u jednu od najboljih bolnica u Srbiji
hotel bell

107 GODINA OPŠTE BOLNICE LESKOVAC Velika ulaganja u jednu od najboljih bolnica u Srbiji

Opšta bolnica Leskovac obeležila je danas veliki jubilej – 107 godina od osnivanja u prisustvu velikoj broja zvanica iz javnog i privrednog života.

Obeležavanje vrednog jubileja bila je prilika da gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović sa saradnicima obiđe neka od odeljenja poput psihijatrije, onkologije i otorinolaringologije i da se na licu mesta uveri u kvalitet onoga što je urađeno, ali i kvalitet pružanja usluga pacijentima.

– Opšta bolnica u Leskovcu, sa oko 250.000 pacijenata iz čitavog Jablaničkog okruga centar je zdravstvene zaštite u ovom delu Srbije. Od nekadašnje male bolnice sa svega 30 ležaja, za 107 godina izrasla je u modernu zdravstvenu ustanovu koja konstantno radi na unapređenju kvaliteta lečenja. Koliki je njen značaj govori i podatak da je samo u toku prošle godine u leskovačkoj Opštoj bolnici obavljeno gotovo 400.000 specijalističkih pregleda. Jedna izreka kaže da zdravlje nije sve, ali bez zdravlja, sve je ništa. Zato je jedan od prioriteta lokalne samouprave podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite, stalno poboljšanje uslova zbrinjavanja pacijenata ali i uslova rada lekara i zdravstvenih radnika. Verujem da smo u protekle četiri godine napravili značajan pomak u ostvarenju tih ciljeva. – rekao je na obeležavanju 109 godina osnivanja Opšte bolnice gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca je podsetio na značajna ulaganja u prethodne četiri godine.

– Nedavno su završeni radovi na zgradi onkologije i dečje neuropsihijatrije gde su renovirani plafoni, električne instalacije i toaleti i zamenjena je stolarija. Novo ruho dobio je i EEG kabineta na kome su renovirani fasada, podovi, sanitarni čvor, nadstrešnica, a uređen je i park ispred kabineta. U toku ove godine slični radovi izvedeni su i na Odeljenju bolesti zavisnosti i dnevnoj bolnici psihijatrije što znači da je čitav ovaj kompleks dobio potpuno novi izgled. U te radove uloženo je 8 miliona dinara, od čega je 5,5 miliona izdvojilo Ministarstvo zdravlja, a ostatak je prikupljen od donatora. Ne postoji služba u kojoj nismo bar nešto uradili, od uređenja prostorija, sanitarnih čvorova, zamene podova do rekonstrukcije kanalizacione mreže i toplovoda. Bolnica je uspela da, uz pomoć donatora i ministarstva, nabavi veliki broj aparata kojima je omogućena brža i bolja dijagnostika i kvalitetnije lečenje, naročito na odeljenjima poput kardiologije, ginekologije i neonatalogije. Nabavljena su i dva putnička automobila kao i reanimobil, a uređeno je i 15 apartmana, uz pomoć donatora. Zato ću iskoristiti ovu priliku da se zahvalim svim društveno-odgovornim kompanijama koje znaju da je ulaganje u zdravstvo – ulaganje u zdravo društvo bez kojeg nema ni privrednog napretka.
Zapošljavanje mladih lekara je naš prioritet bez kojeg ne možemo da dugoročno razmišljamo o kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti. Zato ćemo i dalje raditi na tome da sa predstavnicima resornog ministarstva pronađemo modus za zaposlenje novih lekara. – rekao je čestitajući zaposlenima vredan jubilej gradonačelnik Goran Cvetanović.

Privrednicima i pojedincima koji su prethodnom periodu pomogli donacijama da se kupe novi uredjai, reanomobili i da se renoviraju mokri čvorovi, sobe i naprave novi apartmanei zahvalio je i drektor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević.

– Ponosam sam na činjenicu da je Opšta bolnica Leskovac jedna od najboljih zdravstvenih ustanova u Srbiji što je potvrdio i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar prilikom nedavne posete. Na tome zahvaljujem pre svega našim zaposlenima jer su njihova stručnost i posvećenost naš najveći potencijal. Istakao bih i našeg kolegu, gradonačelnika Gorana Cvetanovića koji kao lekar razume naše probleme i pomaže našoj ustanovi. Zahvalnost svim donatorima, gradu Leskovcu, opštinama i okrugu na velikoj pomoći okrugu u prethodnom periodu – rekao je dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

– Ono što smo uradili na uređenju soba i svih mokrih čvorova je nešto što smo uradili bez pomoći ministarstva jer smo smatrali da naši pacijenti trebaju da imaju pristojne uslove kada borave u bolnici. Nabavili smo puno novih uređaja, a posebno smo ponosni na reanomobil koji je nabavljen sredstvima donatora u akciji koju je pokrenuo načelnik Jablaničkog upravnog okruga. U narednom periodu cilj je nastavak rekonstrukcije bolnice, opremanje i završetak centralne kanalizacije, dobili smo za to sredtsva 31 milion dinara od ministarstva. Cilj je poboljšanje naših usluga i podizanje kvaliteta brige o pacijentima. Imamo podršku društvene zajednice, i zato zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u prethodnom periodu – istakao je direktor Nebojša Dimitrijević.

Srđan Stamenković

Check Also

Mateja Trajković učenik škole „Rade Metalac“ uz pomoć novog alata, vršiće popravke i održavanje električnih uređaja, u domovima u Bojniku i Leskovcu

Sandra Gerginov, Mateja Trajković i Teodora Šuleić, učenici srednjih stručnih škola iz Vranja, Leskovca i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.