Home / DOGAĐAJI / Zvanična merenja: Suspendovanih PM10 čestica, u Leskovcu, u drugoj polovini februara- tri puta više od dozvoljenog
hotel bell

Zvanična merenja: Suspendovanih PM10 čestica, u Leskovcu, u drugoj polovini februara- tri puta više od dozvoljenog

Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje, za drugu polovinu februara mesec, a na osnovu ispitivanja koje je izvršio Institut za javno zdravlje u Nišu, količina opasnih PM10 čestica, registrovanih u Leskovcu, višestruko prelazi granice dozvoljenog.

Propisana, odnosno tolerantna vrednost je 50 mikrometara, a poslednjih 10-ak dana proteklog meseca, izmereno je najmanje 52,8, a najviše 160,3. Institut za javno zdravlje u Nišu je, kako stoji u izveštaju, prisustvo PM10 čestica uzorkovao neprekidno tokom 24 sata, na mernom mestu “Medicinska škola“.

PM10 čestice su, zapravo, sastavni deo prašine i manje su od 10 mikrometara. Predstavljaju smešu dima, čađi i kiseline, uz teške metale, poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Kad udisanjem stigne do pluća, PM10 čestica deponuje se u najdubljim delovima tog organa, i, kako upozoravaju lekari, posebno ugrožavaju decu, trudnice, stare osobe i hronične bolesnike.

U slučaju udisanja PM10 čestica, skraćuje se dah, a srce se napreže da bi kompenzovalo smanjeni unos kiseonika i pri tom se iscrpljuje. Na taj način, pored bolesti pluća, dovode i do srčanog ili moždanog udara.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор