Željko Hubač: Za najmlađe sam počeo da pišem inspirisan svojom decom

Iako je mnogo više radio za odrasle, pisac, dramaturg, pozorišni kritičar, novinar i scenarista, po ”uverenju” Leskovčanin, Željko Hubač je puno stvarao i za decu. Po njegovom tekstu je nastala predstava ”Razmaženi princ” , jedan od konkurenata za nagrade na ”Malom Joakimu”, sinoć otvorenom u leskovačkom pozorištu

U svet stvaralaštva za decu, Željka je uveo jedan od najpoznatijih srpskih lutkara, Vlada Grubanov i od tada ne prestaje da se ”bavi” najmlađima:

– Povod je bio rađanje mog sina. Tada sam radio ”Malu sirenu”, koju sam posvetio njemu, ali su svi kasniji tekstovi posvećeni mojoj deci. Glavni likovi dramskog teksta ”Razmaženi princ”, po kome je nastala istoimena predstava su Sara i Mateja, kako se zovu moja deca, tako da mi je posebno drag.

Hubač, na otvaranju ”Malog Joakima”

Nagrada i priznanja se, kaže, iznadobijao tokom protelih godina, tako da to ne može da ga motiviše na pisanje:

– Voleo bih da poživim dugo, a kad bih sutra umro, umro bih kao zadovoljan čovek. Važno mi je da svi moji tekstovi žive, što se igraju po drugi, treći, četvrti put i to je najveći kompliment za svakog pisca. Kad pišem za decu, pišem istovremeno i za odrasle. Sada me mnogo više interesuje reakcija roditelja, jer dečije znam.

Željkova deca su več odrasli ljudi, ali inspiracija nije presušila. Naprotiv, pozivi stižu sa svih strana:

– Nedavno sam dobio ponudu da napišem dečji mjuzikl, a u međuvremenu sam dva komada za decu i režirao. Nas je profesor Ljubiša Đokić učio da moramo svaki dan da pišemo, a spletom srećnih okolnosti, meni to zaista polazi za rukom. Trebalo bi da naredne godine bude premijera još jedne dečje predstave. Neću otkriti ”toplu vodu” ako kažem da je za decu teže pisati. Ako im držite pažnju tokom predstave, rečju, ali i pokretom, znate da ste uradili dobar posao.

Poslednjih nekoliko godina, Željko Hubač se, između ostalog, posvetio pisanju scenarija za domaće serije. Neke od njih, poput ”Kamiondžijea”, ”Radio Mileve” i pete sezone ”Vojne akademije”, pobrale su simpatije televizijske publike i, u periodu prikazivanja, beležile rekordnu gledanost.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Dva leskovačka naselja u sredu bez struje

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS. Zbog toga će u sredu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *